Πολωνικός ανασχηματισμός γεφυρώνει σχέσεις με Ε.Ε.

Πολωνικός ανασχηματισμός γεφυρώνει σχέσεις με Ε.Ε.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σε σαρωτικό ανασχηματισμό προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν οι αμφιλεγόμενοι υπουργοί και να βελτιωθεί η δημόσια εικόνα της χώρας, προτού ο ίδιος αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «δεν είμαστε και δεν επιθυμούμε να γίνουμε μια δογματική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση με σοσιαλιστικά ή νεοφιλελεύθερα ακραία στοιχεία». Στις σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνεται η απομάκρυνση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιαν Σίσκο, του οποίου η απόφαση για υλοτόμηση στο αρχαίο δάσος Μπιαγοβιέζα επέφερε την παραπομπή της Πολωνίας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Παράλληλα, αποπέμφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόφσκι, ο οποίος συχνά ασκούσε αιχμηρή κριτική κατά της Ε.Ε. Οι ριζικές αλλαγές μαρτυρούν την προσπάθεια του Μοραβιέτσκι να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Πολωνία και στην Ε.Ε. στον απόηχο της διαδικασίας ενεργοποίησης του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπενθυμίζεται ότι η εκκίνηση της διαδικασίας βασίστηκε στη διαπίστωση πως η Πολωνία προωθεί μεταρρυθμίσεις που υπονομεύουν τον κανόνα δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες. Τα τελευταία χρόνια, το κυβερνών κόμμα έχει επιδιώξει να συγκεντρώσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, να περιορίσει τις δημόσιες συναθροίσεις και να κάμψει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς οι επικριτές στο εσωτερικό και στην Ευρώπη καταγγέλλουν πως η εκτελεστική εξουσία επιχειρεί να καταλάβει τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας. Ο προσανατολισμός του Μοραβιέτσκι προς ένα πιο φιλοευρωπαϊκό κυβερνητικό προφίλ συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις του νέου επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή