«Τρίζει η καρέκλα» του CEO της Deutsche Bank

«Τρίζει η καρέκλα» του CEO της Deutsche Bank

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη ανησυχία τους για την πορεία της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank εξέφρασαν μέτοχοι του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Αφορμή αποτέλεσε η προφητική δήλωση του CEO Τζον Κράιαν την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα θα καταγράψει ζημίες τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ασκώντας πίεση στην πορεία της μετοχή της. Οπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αρκετοί μέτοχοι αναρωτήθηκαν αν είναι απαραίτητο να δοθεί στον κ. Κράιαν περισσότερος χρόνος για να προβεί σε αλλαγή στρατηγικής, τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στο άκουσμα αυτής της αναπάντεχης δήλωσης του κ. Κράιαν για την πορεία των κερδών το 2017, αρκετοί μέτοχοι δήλωσαν στο Reuters την ανάγκη να βελτιώσει η τράπεζα την επίδοσή της στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, με στόχο να περιορίσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί με τις αμερικανικές τράπεζες. Eν τω μεταξύ, η στήριξη που παρείχαν ορισμένοι επενδυτές στον κ. Κράιαν έχει αρχίσει να φθίνει κυρίως λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάκαμψης της τράπεζας. «Η πίεση προς τον Τζον Κράιαν θα αρχίσει να αυξάνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά μεγαλομέτοχος της τράπεζας στο Reuters.

Επίσης, αρκετοί επενδυτές έθεσαν και θέμα αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου. «Είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν», ανέφερε ο Μάικλ Χουένσελερ, επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Assenagon, η οποία κατέχει μετοχές της Deutsche Bank. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα κατέγραψε ζημίες 1,4 δισ. ευρώ το 2016 και περίπου 6,8 δισ. ευρώ το 2015, ενώ η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο και για το σύνολο του 2017 αναμένεται να γνωστοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου. Η «χασούρα», σύμφωνα με την τράπεζα, προκύπτει λόγω των χαμηλών εσόδων της από τη διαπραγμάτευση τίτλων και μετοχών, τη μείωση πελατών και τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει το φορονομοσχέδιο Τραμπ στα κέρδη της τράπεζας.

Στον αντίποδα, ισχυροί μέτοχοι του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος δίνουν κάποιο χρόνο στον κ. Κράιαν για την ολοκλήρωση του στρατηγικού του σχεδίου, θέτοντάς του όμως χρονικούς περιορισμούς. «Η στρατηγική του κ. Κράιαν με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί δεν τίθεται εν αμφιβόλω», επισημαίνει στο Reuters πηγή από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ που κατέχει μερίδιο 10% στην Deutsche Bank. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Κράιαν ανακοίνωσε σχέδιο για την αναδιάρθρωση της τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της Deutsche Postbank με τον κλάδο καταναλωτικής πίστης και τη μερική πώληση του τομέα διαχείρισης των περιουσιακών της στοιχείων, με στόχο να μειώσει το κόστος. Επίσης, ο κ. Κράιαν, που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2015, προέβλεπε την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία ήδη από τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Στην ανάγκη αλλαγής της στρατηγικής της συνετέλεσε και το πρόστιμο 14 δισ. δολ. που της επιβλήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την υπόθεση πώλησης τοξικών ενυπόθηκων δανείων, πυροδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την κρίση του 2008.

Εντούτοις, όπως επισημαίνει το Reuters, από το 2015 που ο κ. Κράιαν χρίστηκε CEO της Deutsche Bank, η διαπραγμάτευση της μετοχή της γίνεται 37% χαμηλότερα. Επίσης, από την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή της υποχώρησε έως και 7,5%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου δύο μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή