Βρώμικη η Αιώνια Πόλη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η Ιταλία θα μπορούσε να δεχθεί ευρωπαϊκές κυρώσεις σε περίπτωση που οι Αρχές στη Ρώμη και την ευρύτερη περιοχή της Λάτσιο δεν προβούν σε αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων σε μια κρίση που σοβεί εδώ και εβδομάδες. Την αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τζιαν Λούκα Γκαλέτι, ο οποίος στηλίτευσε την απουσία σχεδίου στον τομέα αυτό στην ιταλική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκεί ελέγχεται από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο απέρριψε ως δαπανηρές τις λύσεις που πρότειναν οι Αρχές στις περιοχές της Εμίλια Ρομάνια και Αμπρούτσο. «Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των σκουπιδιών στη Ρώμη είναι απαραίτητο, αλλιώς η κατάσταση θα γίνει γρήγορα πολύ σοβαρή και υπάρχει ο κίνδυνος να παρέμβει η Ε.Ε.», σχολίασε ο Γκαλέτι.

Kοινοτικές οδηγίες

Οι δηλώσεις του συνέπεσαν με ρεπορτάζ του ιταλικού Τύπου ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες. «Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις παραβίασης», δήλωσε στη «Μεσαντζέρο» εκπρόσωπος της Ε.Ε. «Είναι ευθύνη των εθνικών αρχών να επιλύσουν τις δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν εξακολουθεί να ελέγχει την κατάσταση». Το 2010 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η Ιταλία παραβίασε τη σχετική ντιρεκτίβα μετά τη συσσώρευση σκουπιδιών στη Νάπολη το 2008. Η Ρώμη έχει επανειλημμένως αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά η κατάσταση οξύνθηκε όταν η αποκομιδή διακόπηκε στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Από τότε που έκλεισε η μεγάλη χωματερή Μαλαγκρότα το 2013, η πόλη είναι υποχρεωμένη να στέλνει τόνους σκουπιδιών στην Αυστρία και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Το ζήτημα έχει αναδειχθεί σε κεντρικό σημείο του προεκλογικού αγώνα ενόψει της αναμέτρησης της 5ης Μαρτίου. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων κατηγορεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ότι εκμεταλλεύεται το θέμα για πολιτικά οφέλη.

Δημοσκοπήσεις

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο κομμάτων ευνοούν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει ενισχυθεί σημαντικά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. «Αν η Κεντροδεξιά κερδίσει τις εκλογές του Μαρτίου, θα καταργήσουμε τον νόμο που διευκολύνει τις απολύσεις εργαζομένων χωρίς βάσιμη αιτία», τόνισε ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια. Πρόκειται για νόμο που ενέκρινε η κυβέρνηση του Ιταλού κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και η νέα αυτή νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα καταβολής στους απολυθέντες εργαζομένους (που έχασαν τη δουλειά τους χωρίς βάσιμη αιτία) μόνο χρηματικής αποζημίωσης. Ο Μπερλουσκόνι ουσιαστικά δεσμεύθηκε να επαναφέρει την υποχρέωση επαναπρόσληψης. «Θα καταργήσουμε τον νόμο αυτόν διότι αποτέλεσε μόνο μια προσωρινή τονωτική ένεση για συμβόλαια ορισμένου χρόνου. Σε σύνολο δέκα συμβολαίων, οκτώ ήταν ορισμένου χρόνου», προσέθεσε ο Μπερλουσκόνι.

Σημειώνεται ότι τόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρων όσο και η αριστερή πολιτική δύναμη Ελεύθεροι και Ισοι έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του συγκεκριμένου νόμου. «Θα ήθελα να μάθω τι σκέφτονται οι επιχειρηματίες μας, ιδίως στην παραγωγική βορειοανατολική Ιταλία, σχετικά με τη δυνατότητα επιστροφής στο εργασιακό καθεστώς του παρελθόντος», σχολίασε ο Ματέο Ρέντσι μετά τις δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή