Η Εύα, πλάσμα της πένας του Αδάμ

Η Εύα, πλάσμα της πένας του Αδάμ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στερότυπα της γυναικείας ταυτότητας στους στίχους και τις παρτιτούρες των ανδρών παρουσιάζονται σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βραδιά τραγουδιού με τη Λένια Ζαφειροπούλου και τον Αντρέι Χόβριν στο πιάνο, αύριο βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ελξη και τρόμος, λατρεία και περιφρόνηση, ύμνοι και κατάρες για τη γυναικεία φύση. Πολλή και μεγάλη τέχνη γεννήθηκε μες στους αιώνες από την εμμονή των ανδρών να μιλούν περί και εκ μέρους των γυναικών, αντί να τις αφήσουν να μιλήσουν οι ίδιες.

Ερωτικά, κωμικά και δραματικά τραγούδια Γερμανών, Ρώσων και Σκανδιναβών συνθετών. Αναλυτικά, το ντουέτο θα ερμηνεύσει έργα των Φραντς Σούμπερτ, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Χιούγκο Βολφ, Γιαν Σιμπέλιους, Γιοχάνες Μπραμς, Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, Εντβαρντ Γκριγκ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ.

Δεν είναι τόσο μακριά μας η εποχή όπου η γυναίκα ήταν πλάσμα και τόπος εξωτικός. Εξωτικός είναι ο τόπος που δεν έχει δική του φωνή· που κανείς δεν κάνει τον κόπο να τον γνωρίσει εις βάθος και για τον οποίον όλοι έχουν εικόνα σχηματική. Και όπως οι εξωτικοί τόποι κρύβουν στην ανεξερεύνητη γη τους όλα τα θαύματα κι όλα τα τέρατα, έτσι και η γυναίκα υμνήθηκε και στηλιτεύθηκε εντατικά επί αιώνες.

Περιβόητο υπήρξε ανέκαθεν το ακατανόητο και απρόβλεπτο της γυναικείας φύσης, μια πολύ βολική συνθήκη για τους απρόθυμους εξερευνητές. Γιατί άλλωστε ν’ αφήσει κανείς την ιδιότητα του κυβερνήτη και να πιάσει αυτήν του εξερευνητή; Πιο εύκολο είναι να συνεχίσει το εξ αποστάσεως αφήγημα, με την ιδιότητα του λάτρη ή του τιμητή. Ετσι, παρέμεινε η γυναίκα επί αιώνες αιωρούμενη ανάμεσα στην παραδείσια Βεατρίκη της Θείας Κωμωδίας και στην Κόκκινη Γυναίκα της Αποκάλυψης. Μεταξύ αγγέλου και δαίμονα, μεταξύ σκεύους εκλογής και σκεύους ηδονής. Ενα σκεύος ξέχειλο με εξαίσια ανδρική τέχνη.

Ενδεικτικοί οι τίτλοι από τις ενότητες που απαρτίζουν τη συναυλία: «Θύματα στον βωμό της Αφροδίτης», «Frailty, thy name is woman», «Γυναικείες εξεγέρσεις», «Να τον ξυπνήσω άραγε;», «Εμβλήματα, ινδάλματα και άφθαστοι στόχοι».

Τις μεταφράσεις και παραφράσεις κειμένων για τους υπέρτιτλους υπογράφει η Λένια Ζαφειροπούλου.

​​Λένια Ζαφειροπούλου, υψίφωνος, Αντρέι Χόβριν πιάνο. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 15 Ιανουαρίου, 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή