ΕΛΛΑΔΑ

Ντάισελμπλουμ: Τσίπρας και Τσακαλώτος έκαναν τα πράγματα ευκολότερα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατάφεραν να αλλάξουν εντελώς τη σχέση της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μιλώντας στους Financial Times για τα «μαθήματα» της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, έκανε εκτενή αναφορά στην ταραχώδη περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και το Grexit.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε. Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, και αποκάλυψε ότι παρά τις φήμες που ήθελαν τους Γερμανούς και τον Σόιμπλε να πιέζουν για ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, άλλες χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν εκείνες που το ζητούσαν με αρκετές από αυτές  να έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα.

«Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν 'ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B'», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στα όσα ψιθύρισε στον Γιάνη Βαρουφάκη μετά την πρώτη τους κοινή συνέντευξη το 2015 στην Αθήνα. Όπως δήλωσε, είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι «Σκότωσε την τρόικα» και πως «αν θέλει να συνεχίσει να συνεχίζει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της, η Ελλάδα, θα πρέπει να δουλέψει και με την τρόικα. Οπότε, το να λές «αντίο» στην τρόικα, είναι σαν να λες αντίο στο «ευρώ».

Παραδέχεται τέλος πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά»

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ