ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Τραμπ: Αναστολή κυρώσεων κατά του Ιράν «για τελευταία φορά»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για 120 μέρες, αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ θα εγκρίνει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «για τελευταία φορά», καθώς επιδιώκει να προωθήσει μέτρα που να ενισχύουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία υπογράφθηκε από έξι υπερδυνάμεις και το Ιράν.

Υπογραμμίζουν, δε, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει τη σύναψη «βελτιωμένης» συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και μια τροποποίηση του αμερικανικού νόμου που συνδέεται με την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Αν δεν υπάρξει μια τέτοια (σ.σ. βελτιωμένη) συμφωνία, οι ΗΠΑ δεν θα άρουν ξανά τις κυρώσεις ώστε να παραμείνουν στη πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Και αν οποιαδήποτε στιγμή κρίνω ότι μια τέτοια συμφωνία δεν φαίνεται εφικτή, θα αποσύρω αμέσως τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015», πρόσθεσε o Τραμπ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί την ευρωπαική συμφωνία για να θέσει περιορισμούς στον εμπλουτισμό του ουρανίου του Ιράν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν συμφώνησε να μειώσει δραστικά τη δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου, να διαθέσει τα αποθέματά του και να τροποποιήσει μια εγκατάσταση βαρέος ύδατος, ώστε να μην μπορεί να παράγει υλικό κατάλληλο για πυρηνική βόμβα.

Νέες κυρώσεις σε Ιράν και ΗΠΑ

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 14 πρόσωπα και οντότητες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και για υποστήριξη των ιρανικών οπλικών προγραμμάτων. Μεταξύ εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν οι νέες κυρώσεις είναι και ο ανώτατος δικαστής του Ιράν, Αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζανί.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στις αρμοδιότητες του οποίου υπάγονται οι κυρώσεις, υποστηρίζει ότι ο Λαριτζανί, ένας στενός σύμμαχος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, «διέταξε, έλεγχε ή με άλλον τρόπο κατεύθυνε τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος ανθρώπων στο Ιράν ή σε Ιρανούς πολίτες ή κατοίκους».

Ένας Κινέζος υπήκοος περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο των κυρώσεων επειδή εργαζόταν για λογαριασμό της Wuhan Sanjiang Import & Export Co LTD, εταιρεία στην οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις επειδή συνεργαζόταν με έναν ιρανικό όμιλο που «ανήκει και ελέγχεται» από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν. Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στην κινεζική εταιραία Bochuang Ceramic Corp και σε μια ιρανική την οποία η πρώτη θα προμήθευε με μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων.

Αποκλείει οποιαδήποτε αλλαγή η Τεχεράνη

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι η απόφαση Τραμπ υπονομεύει τη σταθερή πολυμερή συμφωνία.

«Η πολιτική Τραμπ και η σημερινή ανακοίνωση συνιστούν απεγνωσμένες προσπάθειες για την υπονόμευση μιας σταθερής, πολυμερούς συμφωνίας, και μια κακόβουλη παραβίαση των παραγράφων 26,28 και 29. Η JCPOA (η πυρηνική συμφωνία) δεν είναι προς επαναδιαπραγμάτευση: αντί να επαναλαμβάνουν μια τετριμμένη ρητορική, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με τη συμφωνία, όπως κάνει το Ιράν», δήλωσε ο Ζαρίφ με ανάρτησή του στο twitter
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ