Η Kering εγκαταλείπει την Puma και επικεντρώνεται στα είδη πολυτελείας

Η Kering εγκαταλείπει την Puma και επικεντρώνεται στα είδη πολυτελείας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας Kering, ο οποίος έχει στην κατοχή του τα σήματα Gucci, Saint Laurent και Alexander McQueen, αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου που ελέγχει στην εταιρεία αθλητικών ειδών Puma, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυτονόμηση της γερμανικής εταιρείας. Η κίνηση της Kering καταδεικνύει, ουσιαστικά, την πρόθεσή της να στραφεί σε είδη πολυτελείας και να διακόψει τις δραστηριότητές της στον κλάδο των αθλητικών ειδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η Kering εξετάζει το ενδεχόμενο να διανείμει στους μετόχους της το 70% του μεριδίου που κατέχει στην Puma, διατηρώντας το 16%. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των μετοχών της Puma που θα διαπραγματεύονται δημόσια θα αυξηθεί περίπου 55%, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας. Υπήρχε, ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα η εντύπωση διαχωρισμού της Puma από την Kering. O γαλλικός όμιλος απέκτησε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Puma έναντι 5,3 δισ. ευρώ το 2007, δείχνοντας ενδιαφέρον για τη μόδα των αθλητικών ειδών. Εκτοτε, η γερμανική εταιρεία Puma παρουσίασε αδύναμες οικονομικές επιδόσεις, καταγράφοντας χαμηλές πωλήσεις, με εξαίρεση το 2015. Ηδη η Kering είχε δώσει δείγματα για την αλλαγή του επιχειρηματικού της μοντέλου, δεδομένου ότι οι εταιρείες Printemps και La Redoute αποσχίστηκαν από τον γαλλικό όμιλο.

Ο επικεφαλής της Kering, Φρανσουά Aνρί Πινό, επισήμανε στην αμερικανική εφημερίδα The New York Times ότι η διανομή των μετοχών της Puma στους μετόχους του ομίλου αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του γαλλικού ομίλου. Επισήμανε ότι η Kering προτίθεται για το επόμενο χρονικό διάστημα να αφιερωθεί αποκλειστικά στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στα είδη πολυτελείας. H Puma καλωσόρισε την εν λόγω απόφαση, εκτιμώντας ότι αυτή η κίνηση θα αυξήσει τον αριθμό των μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται δημόσια. Επίσης, η αλλαγή στρατηγικής από την Kering δεν αναμένεται να επηρεάσει επί τα χείρω τη διάρθρωση της στρατηγικής βάσης της Puma. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε 45% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έφθασε στα 5,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, την περασμένη Πέμπτη η μετοχή της Puma υποχώρησε κατά 4,4%, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι η εταιρεία θα χάσει έναν σημαντικό μέτοχο. Η μετοχή της Kering, από την άλλη, υποχώρησε περίπου 1%.

Αναλυτές, όμως, αποτιμούν θετικά την κίνηση του γαλλικού ομίλου, καθώς η άνοδος της αγοράς πολυτελών ειδών έχει ενισχύσει και τη μετοχή της Kering. O επικεφαλής της Exane BNP Paribas, Λουά Σολκά, δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορικό κατόρθωμα από την πλευρά της Kering, αποτελώντας παράλληλα δείγμα ανάκαμψης του κλάδου πολυτελών ειδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή