Επιτάχυνση των αλλαγών στην Ευρωζώνη ζητεί ο Λε Μερ

Επιτάχυνση των αλλαγών στην Ευρωζώνη ζητεί ο Λε Μερ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για να δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατόν, το αργότερο έως τις αρχές του 2019, οι μεταρρυθμίσεις οικονομικών θεσμών και κανόνων της Ευρωζώνης απηύθυνε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ. Σε ομιλία του ενώπιον οικονομικών παραγόντων, ο κ. Λε Μερ τόνισε πως άμεση προτεραιότητα είναι η αναμόρφωση των ρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και η εναρμόνιση της φορολογικής νομοθεσίας. Επόμενοι στόχοι είναι η μεταρρύθμιση των μηχανισμών που επιστρατεύθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών της να προστατευθεί έναντι μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, η Ευρωζώνη αποφάσισε το 2012 να προχωρήσει σε μια τραπεζική ένωση.

Από τον Νοέμβριο του 2014 η ΕΚΤ έχει αναλάβει τον ρόλο ενιαίας εποπτικής αρχής. Εκτοτε, όμως, δεν έχει επιτευχθεί ανάλογη πρόοδος στους δύο άλλους πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών και κυρίως στον κοινό μηχανισμό ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων ο οποίος έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Πηγές του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως ο λόγος που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο οι σχετικές συνομιλίες είναι ότι επικρατεί διχογνωμία ως προς το αν οι κανονιστικές αρχές θα αναγνωρίσουν επενδυτικό ρίσκο στα κρατικά ομόλογα, κάτι που θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ακανθώδες για την Ιταλία, καθώς οι ιταλικές τράπεζες διακρατούν μεγάλο όγκο ομολόγων του ιταλικού δημοσίου. Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τη σύγκλιση των φορολογικών νομοθεσιών, αυτές επικεντρώνονται στη θέσπιση κοινών κανόνων για τον προσδιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων (καταπολέμηση φοροαποφυγής) και όχι στο ύψος της φορολογίας επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή