Αγωνία Ρώσων ολιγαρχών για τη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ

Αγωνία Ρώσων ολιγαρχών για τη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «μαύρη» λίστα των Ρώσων «ολιγαρχών» προσκείμενων στον Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς εκπνέει η σχετική προθεσμία στις 29 Ιανουαρίου. Αναμένεται να συμπεριλαμβάνει την πλειονότητα της ρωσικής οικονομικής ελίτ, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδεύεται από οικονομικές κυρώσεις. Δεδομένου, πάντως, ότι η «μαύρη» λίστα θα σπιλώνει έτσι κι αλλιώς οποιονδήποτε καταχωριστεί σε αυτήν, επικρατεί μεγάλη νευρικότητα στον επιχειρηματικό κόσμο της Ρωσίας.

Πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες φοβούνται πως θα δουν το όνομά τους στη λίστα και προσεγγίζουν παρασκηνιακά αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αλλοι προσπαθούν να αποφύγουν την έκθεσή τους και στέλνουν εκπροσώπους τους στην Ουάσιγκτον για να ασκήσουν πιέσεις, ενώ άλλοι επιχειρούν να υπολογίσουν τι κόστος θα έχει στις επενδύσεις τους η σπίλωσή τους. Σύμφωνα με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Bloomberg, κάποιοι άλλοι φτάνουν στο σημείο να ρευστοποιήσουν εγκαίρως επενδύσεις τους. Ο Ντάνιελ Τενενμπάουμ, στέλεχος της PricewaterhouseCoopers LLP, αναφέρει πως «η νευρικότητα είναι τέτοια στη ρωσική επιχειρηματική κοινότητα, ώστε ορισμένοι ολιγάρχες συμπεριφέρονται σαν να έχουν ήδη δει το όνομά τους στη λίστα και αρχίζουν να αποεπενδύουν». Ο ίδιος δηλώνει ότι συμβουλεύει σχετικά πάνω από 10 ρωσικές επιχειρήσεις τις οποίες απέφυγε να κατονομάσει.

Το θέμα προβληματίζει, άλλωστε, και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στελέχη του οποίου σκέπτονται να εμφανίσουν ένα τμήμα της λίστας όχι ως επίσημο έγγραφο της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων αλλά ως επιστολή με τις απόψεις ανώτατου στελέχους του υπουργείου, χωρίς να αποσαφηνίζεται αν αυτό θα έχει τη μορφή διαρροής ή ενημέρωσης Αμερικανών αξιωματούχων. Πηγή του υπουργείου, που προτίμησε την ανωνυμία, εξηγεί ότι στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι να διαφοροποιηθεί η «μαύρη» λίστα από τον κατάλογο των Ρώσων επιχειρηματιών στους οποίους έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις. Οπως τόνισε ο Εριχ Φεράρι, που έχει ιδρύσει τη Ferrari & Associates στην Ουάσιγκτον και έχει βοηθήσει επιχειρηματίες να διαγραφούν από τον κατάλογο με τις οικονομικές κυρώσεις, «στην προκειμένη περίπτωση απλώς εκτίθενται κάποιοι άνθρωποι, δηλαδή δεν “παγώνει” περιουσιακά στοιχεία αλλά υποδηλώνει όπως και οι κυρώσεις: ότι κάποιος εμπλέκεται σε κακά πράγματα».

Η λίστα θα περιλαμβάνει και ορισμένους «δείκτες διαφθοράς» με τα ονόματα ολιγαρχών και τον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων τους στο εξωτερικό που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως βάση για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, πάντως, η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει μία σειρά δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία και τις υποδομές, που αν αποφασιστούν θα είναι οι υψηλότερες δαπάνες μετά την επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή