Ποιός ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος

Ποιός ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Δραστηριοποιούμενος αρχικά ως «ιδιοκτήτης μάνδρας αυτοκινήτων» στο Χαϊδάρι, ο 48χρονος Βασίλης Στεφανάκος έχει απασχολήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες τις αστυνομικές αρχές για δεκάδες εγκληματικές ενέργειες.

 
Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και 3 μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι αλλά και ως ηθικός αυτουργός στην απόδραση των Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό.
 
Το όνομά του είχε βρεθεί ανάμεσα στη λίστα με τα 44 εντάλματα σύλληψης για εκβιασμούς και διάφορα άλλα αδικήματα το οποίο είχε εκδοθεί το καλοκαίρι του 2006  ενώ τον Ιανουάριο του 2007 είχε προσπαθήσει με τη βοήθεια δύο αστυνομικών να βγάλει νέο δελτίο ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες από το Τμήμα Ασφαλείας της Πετρούπολης.
 
Τα τελευταία χρόνια μερίδα αξιωματικών της αστυνομίας που είχαν χειριστεί υποθέσεις του Στεφανάκου, τού απέδιδαν σχέσεις συνεργασίας με έγκλειστα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ ο ρόλος του σε μαφιόζικα χτυπήματα,  αποδράσεις αλλά και δολοφονίες βρισκόταν από αστυνομικές πηγές υπό συνεχή διερεύνηση. 
Ποιός ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος-1
Το σχέδιο «Γοργοπόταμος»
Ειδικότερα, και όσον αφορά τις σχέσεις του με τους «Πυρήνες», το όνομά συνδέθηκε με το σχέδιο απόδρασης «Γοργοπόταμος», το οποίο περιελάμβανε ανατίναξη της περίφραξης των φυλακών με στόχο την απόδραση των μελών της οργάνωσης, επιχείρηση  που αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού.
 
Από όσα είχαν δει τότε (Φεβρουάριος του 2015) το φως της δημοσιότητας, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από ένα κόκκινο βαρέλι, στο εσωτερικό του οποίου είχαν τοποθετηθεί τα εύφλεκτα υγρά και ήταν σφηνωμένο κατά τέτοιο τρόπο με σακιά άμμου ώστε να ελεγχθεί η κατεύθυνση του ωστικού κύματος. 
 
Ποιός ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος-2
Η βόμβα θα ενεργοποιείτο με χρήση κινητού τηλεφώνου, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός θα έκανε χρήση του καλάσνικοφ μόνον εφόσον αυτό ήταν απαραίτητο για να παράσχει κάλυψη στους δραπέτες.
 
Τα έγκλειστα μέλη των «Πυρήνων» θα φρόντιζαν να βρίσκονται σε σημείο της φυλακής, κοντά στο σημείο όπου θα γινόταν η έκρηξη.
 
Σενάρια που είδαν εκτενώς το φως της δημοσιότητας χωρίς ποτέ ωστόσο να επιβεβαιωθούν, ήθελαν επίσης τον Στεφανάκο να έχει, μέσα από τις φυλακές, «επικουρική» ανάμειξη στις δολοφονίες των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο τον Νοέμβριο του 2013  καθώς και του του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη τον Φεβρουάριο του 2015 στη Στυλίδα, ευθύνη την οποία ανέλαβε η

«Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη».
 
Σε κάθε περίπτωση ο Στεφανάκος βρέθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού τον Ιανουάριο του 2008 όταν συνελήφθη κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι.
 
Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης: το πρώτο για την ηθική αυτουργία στη δολοφονία των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου (στις 26 Αυγούστου 2006) στο Περιστέρι και το δεύτερο για την απόδραση των Αλκέτ Ριζάι (φυσικού αυτουργού της ανωτέρω δολοφονίας) και Βασίλη Παλαιοκώστα (στις 4 Ιουνίου 2006) με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό.
Ποιός ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος-3

Αλκέτ Ριζάι

 
Η απόδραση
Η κινηματογραφική τους απόδραση που είχε προκαλέσει σάλο είχε σημειωθεί το απόγευμα της 4ης Ιουνίου 2006, όταν σε ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο προαύλιο της Ε' Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού επιβιβάσθηκε ο αλβανός κακοποιός μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.
 
Στο ελικόπτερο επέβαιναν ακόμη δύο άτομα. Είχαν ναυλώσει το όχημα με το πορόσχημα ότι θέλουν να πραγματοποιήσουν μια εναέρια βόλτα πάνω από πάρκο του Ρέντη.
 
Αλλά όταν βρέθηκαν στον αέρα, υποχρέωσαν με απειλή όπλου και χειροβομβίδας τον πιλότο να προσεγγίσει με το ελικόπτερο και να προσγειωθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.
 
Ποιός ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος-4
 
Η δολοφονία Κουτελιέρη – Κάτσιου 

Ο 43χρονος Κώστας Κουτελιέρης και ο 36χρονος Γιάννης Κάτσιος έπεσαν νεκροί μπροστά στα μάτια δεκάδων θαμώνων σε καφενείο στη Νέα Ζωή Περιστερίου, στις 26 Αυγούστου του 2006.

 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, οι δράστες έφθασαν στο καφενείο με μοτοσυκλέτα. Ο ένας από τους δύο κατέβηκε, έβγαλε ένα εννιάρι πιστόλι και πυροβόλησε δέκα φορές εναντίον του Κουτελιέρη.
 
Άλλη μια σφαίρα πέτυχε τον Κάτσιο, που καθόταν δίπλα στον Κουτελιέρη, στην κοιλιά. Υπέκυψε λίγη ώρα μετά τη μεταφορά του Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ο δολοφόνος, ψύχραιμος, επιβιβάσθηκε ξανά στη μοτοσυκλέτα, όπου τον περίμενε με αναμμένη τη μηχανή ο συνεργός του και εξαφανίστηκαν.
 
Οι «γροθιές» στον Ακη Τσοχατζόπουλο
Ο Βασίλης Στεφανάκος ενεπλάκη επίσης το 2016 από δημοσίευμα και ως δράστης χειροδικίας κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου μέσα στηις φυλακές Κορυδαλλού, κάτι το οποίο διέψευσε τόσο ο ίδιος όσο και ο δικηγόρος του Βασίλης Καπερνάρος, αλλά δεν επιβεβαίωσε ούτε η πλευρά Τσοχατζόπουλου.
 
Ο Στεφανάκος αποφυλακίστηκε έπειτα από περίπου οκτώ χρόνια φυλάκισης, τον Αύγουστο του 2016, κάνοντας χρήση του νόμου (Παρασκευόπουλου) για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή