Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου: Κουκουλοφόροι «γκρέμισαν» τον Phylax και όχι ο αέρας – Τι λέει ο δημιουργός

Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου: Κουκουλοφόροι «γκρέμισαν» τον Phylax και όχι ο αέρας – Τι λέει ο δημιουργός

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχική εντύπωση που είχε δημιουργηθεί, ότι το άγαλμα του Phylax έπεσε από το βάθρο του εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην Αττική, καταρρίπτεται σύμφωνα με τον Δήμαρχο του Παλαιού Φαλήρου, Δημήτρη Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε στο kathimerini.gr ότι «ανθρώπινο χέρι και όχι οι άνεμοι, έριξαν το άγαλμα από τη θέση του».

«Είχαν ένα μεγάλο φορτηγό και απείλησαν τον καντινιέρη πριν ρίξουν το άγαλμα, λέγοντάς του, πως αν μιλήσει θα του κάψουν την καντίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:

«Στην αρχή μιλούσα για σκοταδισμό. Τώρα πλέον, λέω ότι λειτουργεί το παρακράτος. Οι δράστες φορούσαν κουκούλα τρομοκράτη».

«Το περιστατικό συνέβη στις 3 τα ξημερώματα κι εγώ ενημερώθηκα στις 4», πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον γλύπτη προκειμένου να επιστραφεί το άγαλμα στο ατελιέ του και να επισκευαστεί.

Για το συμβάν μίλησε στο kathimerini.gr και ο δημιουργός του έργου, γλύπτης, Κωστής Γεωργίου, οποίος χαρακτήρισε ακραία και τοξική ενέργεια τον βανδαλισμό του γλυπτού:

«Αυτή η ακραία ενεργεία, είναι ένα πραγματικά θλιβερό γεγονός, τόσο για τον βανδαλισμό του γλυπτού όσο και για την προσβολή του πλαισίου της ελευθερίας, στο οποίο υποτίθεται ότι ζούμε. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί ενέργειες αυτού του τύπου είναι τοξικές και μοιάζουν με μολυσματικό ιό ο οποίος εύκολα μπορεί να προσβάλλει το σύνολο», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως μας αποκάλυψε στενός συνεργάτης του Δημάρχου, γύρω στις τρεις τα ξημερώματα, ένα φορτηγό χωρίς πινακίδες έφτασε στο σημείο που βρισκόταν το άγαλμα και από αυτά κατέβηκαν περίπου 15 κουκουλοφόροι.

Χρησιμοποιώντας σχοινιά, τράβηξαν το άγαλμα και το πέταξαν κάτω από το βάθρο του, ενώ απείλησαν και τον άνθρωπο που διατηρεί καντίνα λίγα μόλις μέτρα από το σημείο, για να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου: Κουκουλοφόροι «γκρέμισαν» τον Phylax και όχι ο αέρας – Τι λέει ο δημιουργός-1

Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου μάζεψε το άγαλμα από το σημείο, το οποίο έχει σπάσει σε πολλά σημεία και βρίσκεται σε επαφή με τον γλύπτη, προκειμένου να μπορέσει να σωθεί το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο γλυπτό που βρίσκεται στον Φλοίσβο, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για την ιδιαίτερη μορφή του, με αρκετούς παλαιοημερολογίτες να διαδηλώνουν και στο τέλος να ραντίζουν το άγαλμα με αγιασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή