Η άνοδος του ευρώ προβληματίζει την ΕΚΤ

Η άνοδος του ευρώ προβληματίζει την ΕΚΤ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνέντευξη του επικεφαλής της Bundesbank στη γερμανική εφημερίδα FAZ και η τοποθέτησή του για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης συνέπεσαν με την ανησυχία που εξέφρασαν άλλα στελέχη της ΕΚΤ σχετικά με την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ και τις επιπτώσεις της στα επίπεδα του πληθωρισμού.

Ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος και γνωστός υποστηρικτής της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής, Βίτορ Κονστάνσιο, ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο Αυστριακός Εβαλντ Νοβότνι δηλώνουν προβληματισμένοι, καθώς εκτιμούν πως η ενίσχυση του ευρώ θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στον στόχο του 2%. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο κ. Κονστάνσιο τόνισε πως τον ανησυχούν «οι αιφνιδιαστικές κινήσεις» στην ισοτιμία του ευρώ καθώς «δεν ανταποκρίνονται σε αντίστοιχες μεταβολές των θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης». Επικαλέστηκε, μάλιστα, την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τον Γάλλο Βιλερουά ντε Γκαλό, επέμεινε στη γραμμή του Μάριο Ντράγκι πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 και μπορεί να παραταθεί περαιτέρω αν το υπαγορεύσουν οι συνθήκες. Οπως υπογράμμισε, τα σχέδια της τράπεζας είναι προβλέψιμα σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση της πολιτικής αλλά «όχι σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκειά τους καθώς αυτή θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στην επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού». Σημειωτέον ότι χθες το βράδυ το ευρώ κυμαινόταν στο 1,2237 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή