Ταϊλάνδη: η γοητεία των αντιθέσεων

Ταϊλάνδη: η γοητεία των αντιθέσεων

9' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουρανοξύστες, νυχτερινά παζάρια και τροπική ομορφιά. Τα διαφορετικά της πρόσωπα είναι όσα και τα αμέτρητα τοπία της.

Ταϊλάνδη είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μια χώρα που θες να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά, και που όταν δεν είσαι εκεί, την ονειρεύεσαι. Συνδυάζει τα πάντα: υπέροχο φαγητό, χαμογελαστούς ανθρώπους, λευκές παραλίες με φοίνικες και τιρκουάζ νερά, πολύχρωμες υπαίθριες αγορές και αναζωογονητικά μασάζ. Το δικό μας ταξίδι περιλάμβανε τους εξής σταθμούς: Μπανγκόκ, Tσιάνγκ Ράι (Chiang Rai) και Πουκέτ (Phuket), έναν συνδυασμό μεγαλούπολης, φύσης, περιπέτειας και, στο τέλος, χαλάρωσης στην παραλία.

ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΓΚΟΚ

Mπανγκόκ, ο τόπος των αντιθέσεων. Μια μεγαλούπολη δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων. Όταν κοιτάζεις ψηλά, βλέπεις μόνο ουρανοξύστες, ενώ στην ευθεία των ματιών σου παράγκες και τοπικές αγορές. Η κίνηση μεγάλη, το ίδιο και η ρύπανση. Τα τρίτροχα τουκ-τουκ, αν και δίνουν χρώμα στους δρόμους, δεν είναι ιδανικό ούτε ασφαλές μέσο μεταφοράς. Χρησιμοποιούμε κυρίως ταξί ή το υπόγειο και υπέργειο μετρό για να αποφύγουμε την κίνηση.

Το Μεγάλο Ανάκτορο είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης. Εκεί, στον ναό Wat Phra Kaew, θα δείτε και τον –μικρό σε μέγεθος, αλλά διάσημο στα πέρατα του κόσμου– σμαραγδένιο Βούδα, χρονολογούμενο τον 14ο αιώνα. Το Μεγάλο Ανάκτορο χτίστηκε το 1782 και για 150 χρόνια ήταν η κατοικία του βασιλιά. Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για τη φιλοξενία επίσημων εκδηλώσεων. Το σύμπλεγμα των κτιρίων που το αποτελούν είναι εντυπωσιακό, αλλά ο συνωστισμός λόγω του πλήθους των τουριστών που προσελκύει είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Φροντίστε να είστε εκεί νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, για να αποφύγετε την πολυκοσμία. Προσέξτε επίσης το ντύσιμό σας – ο ενδυματολογικός κώδικας είναι εξαιρετικά αυστηρός λόγω της ιερότητας του χώρου και ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Οι επισκέπτες πρέπει να φορούν μακρύ παντελόνι ή φούστα και μπλούζα με μανίκι, δηλαδή ρούχα που δεν αφήνουν ακάλυπτα σημεία του σώματος, όπως ώμους, αστραγάλους, πόδια κ.λπ. Αν τα παπούτσια σας είναι ανοιχτά –σανδάλια ή πέδιλα–, οι κάλτσες είναι υποχρεωτικές.

Νότια του Μεγάλου Ανακτόρου, αξίζει να επισκεφθείτε τον Wat Pho, τον ναό του Ξαπλωμένου Βούδα με το ομώνυμο γλυπτό, το οποίο φτάνει σε μήκος τα 46 μ. και σε ύψος τα 15 μ. Πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους της Ταϊλάνδης – κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα πολύ πριν η Μπανγκόκ ανακηρυχθεί πρωτεύουσα της χώρας.

Το ποτάμι Chao Phraya προσφέρεται για βαρκάδες με τα παραδοσιακά σκαριά long tail και προορισμό την περιοχή Thonburi στη δυτική όχθη. Θα δείτε τους βουδιστικούς ναούς να συνυπάρχουν με πολυτελή ξενοδοχεία, παράγκες και μικρά παιδιά να παίζουν δίπλα στα καφετί νερά του ποταμού.

Οι τοπικές αγορές είναι γεμάτες χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές. Στους πάγκους τους θα βρείτε από φρούτα και λαχανικά μέχρι ρούχα, διακοσμητικά αντικείμενα και όμορφα αναμνηστικά για το ταξίδι σας, θυμηθείτε όμως πως το παζάρι στις τιμές είναι άγραφος κανόνας. Το κάνουν όλοι και αποτελεί μέρος της… εμπειρίας. Λειτουργούν καθημερινά πλην Δευτέρας. Της προσοχής σας αξίζουν οι νυχτερινές αγορές Train Night Market Rachada (στη Ratchadapisek Road) και Pat Pong (Silom & Surawong Roads).

Οι Ταϊλανδέζοι είναι εξαιρετικά πιστοί στη βασιλεία. Στα εστιατόρια, στο αεροδρόμια, ακόμα και στις προσόψεις των ουρανοξυστών θα δείτε φωτογραφίες του βασιλιά. Ο Θάνος, Έλληνας φίλος που ζει στην Μπανγκόκ, μου λέει: «Βλέπεις ανθρώπους που κάνουν τζόκινγκ να περνούν μπροστά από φωτογραφία του βασιλιά, να σταματούν για τον παραδοσιακό ταϊλανδέζικο χαιρετισμό ως ένδειξη σεβασμού (σ.σ. ελαφριά κάμψη του κεφαλιού, κατά την οποία οι παλάμες ενώνονται σαν σε στάση προσευχής) και να συνεχίζουν να τρέχουν».

Οι πλωτές αγορές είναι μια εξίσου συναρπαστική εμπειρία. Στις ξύλινες βάρκες που λειτουργούν σαν μαγαζάκια θα βρείτε τα πάντα: από εξωτικά φρούτα, όπως μανγκοστίν, και τεράστιες ψητές γαρίδες σε σουβλάκι μέχρι σουβενίρ κ.ά. Με βάρκα μετακινούνται και οι πελάτες, σταματώντας στους πάγκους που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Προτιμήστε την πλωτή αγορά Amphawa (90 χλμ. νοτιοδυτικά της Μπανγκόκ), εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των ντόπιων, ή επισκεφθείτε την πιο τουριστική –και γι’ αυτό διάσημη σε όλο τον κόσμο– Damnoen Saduak (100 χλμ. από το κέντρο της Μπανγκόκ).

Ταϊλάνδη: η γοητεία των αντιθέσεων-1

Το εστιατόριο Baan Phadtai.

Στη νυχτερινή αγορά της οδού Khao San υπαίθριοι πάγκοι πωλούν το τοπικό «fast food», από καβούρια μέχρι σκορπιούς και ακρίδες, τηγανητά ή ψητά. Το φαγητό που θα γευτείτε στην Μπανγκόκ είναι από μόνο του λόγος να ταξιδέψετε έως εδώ. Το καλύτερο μέρος για παντ τάι (σ.σ. κλασικό ταϊλανδέζικο πιάτο με βάση τα νουντλς ρυζιού) είναι το Baan Phadtai (21-23 Soi Charoen Krung 44, www.baanphadthai.com), ένα τοπικό μικρό εστιατόριο της πόλης. Επίσης πολύ ωραίο παραδοσιακό εστιατόριο είναι το Cafe Bangrak (4-6 Soi Sala Daeng Silom Road). Για πιο αναβαθμισμένη, αλλά αυθεντική ατμόσφαιρα ιδανικό είναι το La Table de Tee (69/5 Saladaeng Road, www.latabledetee.com). Για ψαρικά και τεράστια καβούρια δοκιμάστε το Somboon Seafood (www.somboonseafood.com). Αν και πρόκειται για αλυσίδα εστιατορίων μεγάλης χωρητικότητας με αρκετά υποκαταστήματα στην πόλη, προσφέρει εγγυημένα καλό φαγητό.

Ταϊλάνδη: η γοητεία των αντιθέσεων-2

Βραβευμένες γεύσεις από το Nahm.

Τέλος, φανταστική ατμόσφαιρα και εξαιρετική κουζίνα έχει να επιδείξει το Nahm (www.comohotels.com/metropolitanbangkok), το εστιατόριο του ξενοδοχείου Metropolitan Hotel, βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin.

Ταϊλάνδη: η γοητεία των αντιθέσεων-3

Τουρίστες στην οδό Khao San, τον παράδεισο του τοπικού fast food. (Φωτογραφία:  © SHUTTERSTOCK)

Μη χάσετε τη παράσταση Siam Niramit (www.siamniramit.com), ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά. Πάνω από 100 χορευτές, ελέφαντες και εκπληκτικά σκηνικά θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία του βασιλείου του Σιάμ. Η θέα της Μπανγκόκ από ψηλά εντυπώνεται για πάντα στη μνήμη. Το εντυπωσιακό Vertigo bar στον 61ο όροφο του ξενοδοχείου Banyan Tree (www.banyantree.com), που μοιάζει με κατάστρωμα πολυτελούς πλοίου, θεωρείται ένα από τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο και λειτουργεί και ως εστιατόριο. Προνομιακή είναι η θέα και από το Octave Rooftop Bar στο ξενοδοχείο Marriott (www.marriot.com).

ΤΣΙΑΝΓΚ ΡΑΪ ΜΕ ΠΙΡΟΓΑ

Η πτήση από την Μπανγκόκ για το Τσιάνγκ Ράι, που βρίσκεται στον Βορρά της Ταϊλάνδης στα σύνορα με τη Βιρμανία, είναι περίπου 30 λεπτά. Λιγότερο γνωστό τουριστικά, σου αφήνει ως κυρίαρχη εντύπωση τη φύση, που σε καθηλώνει: επιβλητικά βουνά, λίμνες και απέραντα χωράφια με ρύζι. Οι πόλεις, όπως σε όλη την Ταϊλάνδη, είναι θορυβώδεις. Πολυκοσμία, μηχανάκια, παράγκες. Περνάμε από τον Wat Rong Κhun, γνωστό και ως Λευκό Ναό, που αποτελείται από ένα τεράστιο σύμπλεγμα κτιρίων που χτίστηκε μόλις πριν από 20 χρόνια. Αν και η αισθητική του δεν μας ταιριάζει ιδιαίτερα, έχει ενδιαφέρον να δεις από κοντά έναν σύγχρονο ταϊλανδέζικο τόπο λατρείας.

Μια που η ομορφιά της φύσης είναι που μας έχει φέρει έως εδώ, αποφασίζουμε να πάμε για rafting.

Ταϊλάνδη: η γοητεία των αντιθέσεων-4

Πλέοντας κατά μήκος του Mae Kok: η θέα από την πιρόγα.( Φωτογραφία: ΙΝΕΣ ΣΑΛΤΙΕΛ)

Όμως, παρότι στην περιοχή υπάρχουν ποτάμια, καταλήγουμε στη λίμνη Mae Hong Son για βαρκάδα σε μια αυτοσχέδια ξύλινη σχεδία. Το σκηνικό είναι πολύ όμορφο: τροπική βλάστηση, ορυζώνες και ψαράδες επί τo έργoν. «Η λίμνη έχει ψάρια που φτάνουν σε βάρος ακόμη και τα 30 κιλά», μας λέει ο οδηγός μας, o Yay.

To Τσιάνγκ Ράι φημίζεται για το φαγητό του, που είναι διαφορετικό από αυτό της υπόλοιπης Ταϊλάνδης: πιο βαρύ και καυτερό, με κανέλα, γλυκάνισο και πολύ κρέας.

Η βόλτα με τη μηχανοκίνητη πιρόγα στον ποταμό Mae Kok είναι μοναδική εμπειρία. Ζούγκλα, φοίνικες, δέντρα που φυτρώνουν μέσα στο ποτάμι και χαμηλά βουνά είναι οι κύριες εικόνες της διαδρομής. Στο ποτάμι, μέσα στην παρθένα τροπική βλάστηση, συναντάμε χτισμένα πάνω στον βράχο δύο λευκά αγάλματα Βούδα. To ένα είναι πελώριο, ορατό ακόμη και από το αεροπλάνο.

Ταϊλάνδη: η γοητεία των αντιθέσεων-5

Bόλτα με ελέφαντες στο Τσιάνγκ Ράι. (Φωτογραφία: ΙΝΕΣ ΣΑΛΤΙΕΛ)

Κάνουμε στάση σε ένα χωριό της φυλής Lahu, στις όχθες του ποταμού. Σπίτια από μπαμπού, γουρουνάκια που οι ντόπιοι τα έχουν σαν κατοικίδια, κρεβάτια στο έδαφος, κουζίνες έξω στην αυλή και άνθρωποι καλοσυνάτοι.

Tο Τσιάνγκ Ράι ενδείκνυται για δραστηριότητες στη φύση. Υπάρχουν μάλιστα καταφύγια περίθαλψης ελεφάντων, στα οποία μπορείς να γνωρίσεις, να ταΐσεις και να κάνεις μπάνιο τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Εναλλακτικά, θα εξερευνήσετε την περιοχή πεζοπορώντας στα μονοπάτια της ή κάνοντας αναρρίχηση, κ.ά.

Ταϊλάνδη: η γοητεία των αντιθέσεων-6

Boυδιστές μοναχοί στις όχθες του ποταμού Mαe Kok. (Φωτογραφία: ΙΝΕΣ ΣΑΛΤΙΕΛ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΠΟΥΚΕΤ

Το Πουκέτ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ταϊλάνδης. Bρέχεται από τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας Άνταμαν (Iνδικός ωκεανός) και συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα χάρη στη γέφυρα Sarasin. Πυκνή βλάστηση, παραλίες με λευκή άμμο, έντονη νυχτερινή ζωή, πολυτελή ξενοδοχεία και πλήθος εστιατορίων και δραστηριοτήτων δίνουν το στίγμα.

Η παλιά πόλη έχει ενδιαφέρον και λιγότερους τουρίστες, οι οποίοι κατά κανόνα προτιμούν τις γνωστές παραλίες Patong και Nai Harn. Περπατώντας την θα δείτε καλοδιατηρημένα αποικιοκρατικά κτίρια, των Πορτογάλων ή Κινέζων εμπόρων του 19ου αιώνα.

Στο νησί Coral (ή Koh Hae), την πιο κοντινή απόδραση από το Πουκέτ, θα κάνετε καταπληκτικό snorkelling. Το μέρος είναι ό,τι πρέπει για μία-δύο μέρες: θα χαλαρώσετε απόλυτα. Πάνω στην παραλία θα βρείτε μερικά πολύ συμπαθητικά ξενοδοχεία. Το βασικό σημείο στο οποίο αγκυροβολούν τα σκάφη που μεταφέρουν τουρίστες για ημερήσιες εκδρομές στο νησί είναι ασφυκτικά γεμάτο και δημιουργεί μια εικόνα απογοητευτική. Για να τους αποφύγουμε, παίρνουμε ένα ταξί τουκ-τουκ που μας πηγαίνει στις άλλες παραλίες του Κόραλ, τις ερημικές, οι οποίες είναι εξαιρετικής ομορφιάς.

Στο νησί Νakα, όπου βρίσκεται το Naka Island Resort & Spa, μένουμε δύο μέρες. Στην ουσία, στο νησί υπάρχει μόνο το ξενοδοχείο και καταπληκτικές παραλίες με λευκή άμμο. Νakα σημαίνει «δράκος» και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο τόπος τους παλιά ήταν δράκος, που όταν πέθανε μεταμορφώθηκε σε νησί. Σήμερα υπάρχουν μόνο βίλες, είτε μπροστά στη θάλασσα είτε μέσα στη ζούκλα. Από το δωμάτιό μας βλέπουμε μαγκρόβια, τα τροπικά δέντρα που επιβιώνουν σε αλμυρό νερό. Η θάλασσα έρχεται και φεύγει με την παλίρροια, η οποία, εκτός του ότι δημιουργεί συνεχείς εναλλαγές στο τοπίο, επιτρέπει στα παιδιά να μαζεύουν με τις ώρες κοχύλια και κοράλλια και να τα επιστρέφουν στο νερό. Το Naka είναι ιδανικό για ηρεμία: εδώ εξασκείς την τέχνη τού να μην κάνεις τίποτα. Αν όμως πάλι έχεις όρεξη για εξορμήσεις, νοικιάζεις ένα σκάφος με προορισμό το νησί του James Bond, στο Phang Nga Bay –για να δεις λόφους με τροπική βλάστηση να ξεπροβάλλουν μέσα απο τη θάλασσα– ή το σύμπλεγμα νησιών Phi Phi.

Ταϊλάνδη: η γοητεία των αντιθέσεων-7

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

χρήσιμες πληροφορίες

Μετάβαση

Η Μπανγκόκ συνδέεται με την Αθήνα με πτήσεις με έναν ενδιάμεσο σταθμό (Scoot μέσω Σιγκαπούρης, Qatar μέσω Ντόχα, Etihad μέσω Άμπου Ντάμπι κ.ά.). Εμείς ταξιδέψαμε με την Turkish μέσω Κωνσταντινούπολης. Σε ενδεικτική αναζήτηση που κάναμε στις 12.01.18 για πτήσεις μεταξύ 16.02.18 και 28.02.18, οι τιμές ξεκινούσαν από 448 ευρώ με επιστροφή.

Πότε να πάτε

Η καλύτερη εποχή να επισκεφτείτε τη χώρα είναι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Λάβετε υπόψη πως ο Αύγουστος είναι ο μήνας των μουσώνων με πολλή υγρασία και λίγες βροχές, οι οποίες, αν και δυνατές, κρατούν μόλις μερικά λεπτά, άρα δεν ενοχλούν.

Διαμονή 

Στην Μπανγκόκ

Banyan Tree (21/100 South Sathon Road, www.banyantree.com). Πολυτελής διαμονή στο μοναδικό 5άστερο all-suite ξενοδοχείο της πόλης. Βραβευμένο spa και εξαιρετική dining εμπειρία με θέα στο bar-restaurant Vertigo του τελευταίου ορόφου. Aπό 120 ευρώ.

The Westin Grande Sukhumvit (259 Sukhumvit Rd, www.westingrandesukhumvit.com). Ξενοδοχείο 5 αστέρων σε κομβική τοποθεσία για την εξερεύνηση της πόλης. Aπό 129 ευρώ.

Στο Τσιάνγκ Ράι

Le Méridien Chiang Rai Resort (221/2 Moo 20 Kwaewai Road, Tambon Robwieng, Amphur Muang, www.lemeridienchiangrai.com). Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική συναντά την ταϊλανδέζικη φιλοξενία σε ένα υψηλών προδιαγραφών resort με πλούσιες παροχές, στις όχθες του ποταμού Kok. Από 130 ευρώ.

Four Seasons Tented Camp Golden Triangle (Chiang Saen Post Office, www.fourseasons.com/goldentriangle). Glamping σε πολυτελείς σκηνές με χειροποίητα έπιπλα, μοναδική θέα και την υπογραφή Four Seasons. Από 2.135 ευρώ η superior tent για 2 διανυκτερεύσεις.

Στο Πουκέτ

Banyan Tree Phuket (33, 33/27 Moo 4, Srisoonthorn Road, Cherngtalay, Amphur Talang, www.banyantree.com). Τροπικές διακοπές πλάι στο κύμα. Όλες οι βίλες διαθέτουν πισίνα. Από 320 ευρώ.

The Naka Island (www.nakaislandphuket.com). Boutique resort στο ειδυλλιακό νησί Νάκα Γιάι. Απομόνωση και ξεκούραση με θέα τα σμαραγδένια νερά του Phang Nga Bay. Από 569 ευρώ.

ΤΙΡ: Οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι προ φόρων. Υπολογίστε μια έξτρα επιβάρυνση της τάξης του 18%.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή