Βιντεοδιαιτητής και επισήμως

Βιντεοδιαιτητής και επισήμως

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συμφωνία να εισαχθεί από τη νέα σεζόν σε όλους τους αγώνες της Σούπερ Λίγκας και σε επιλεγμένους αγώνες Κυπέλλου το Video Assistance Referee (VAR) κατέληξαν χθες η κυβέρνηση και η ΕΠΟ. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνάντηση που έγινε χθες το πρωί μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) Βαγγέλη Γραμμένου και του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιου Ράλλη.

Οπως ανακοινώθηκε, το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τις επόμενες μέρες και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» θα κοστίσει περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ για πέντε χρόνια. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει τόσο την εγκατάσταση του συστήματος όσο και τη διαρκή προσαρμογή του σε νέες τεχνολογίες και σε τυχόν νέες επιταγές της FIFA. Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος θα προσφέρει τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες του συστήματος VAR. Το κέντρο δεδομένων του συστήματος VAR θα εγκατασταθεί στην ΕΠΟ και θα συνδέεται με όλα τα γήπεδα μέσω οπτικών ινών. Το VAR χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής πειραματικά από τη FIFA και από ομοσπονδίες που έχουν προχωρήσει στη χρήση του. Η λογική του συστήματος είναι να μπορεί ο διαιτητής να βλέπει το βίντεο με τη φάση για την οποία δεν είναι σίγουρος για την απόφασή του. Mε άλλες λέξεις, πρόκειται για σύστημα υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Αποφάσεις που έχουν να κάνουν με αποβολή με απευθείας κόκκινη κάρτα, με υπόδειξη πέναλτι, με ποινή σε λάθος ποδοσφαιριστή και για οφσάιντ. Την ερχόμενη Δευτέρα η διεθνής ομοσπονδία κανονισμών ποδοσφαίρου (IFAB) θα έχει έτοιμη την πρότασή της για εφαρμογή του VAR όχι μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού στη Ρωσία αλλά και την επέκταση της χρήσης στα πρωταθλήματα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε το σύστημα VAR. Είμαι βέβαιος ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σύστημα θα βρίσκεται στα ελληνικά γήπεδα. Θα αναπτύξουμε μια υπηρεσία – κόσμημα για το αγαπημένο παιχνίδι του Ελληνα φίλαθλου, η οποία θα αυξήσει την αξιοπιστία του και θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στη χαρά του πλέον λαοφιλούς αθλήματος σε όλη την υφήλιο. Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι η ώρα να ασχολούμαστε λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το ίδιο το ποδόσφαιρο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: «Σήμερα, γίνεται ένα ακόμα βήμα στον μεγάλο αγώνα που ξεκινήσαμε για τη διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ έχει πολλούς ακόμα αγώνες που πρέπει να κερδίσει και εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα της, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης αυτού του πολύπαθου χώρου. Είναι πολύ σημαντικό να φύγουν όλες οι σκιές από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σύστημα VAR είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας πολιτείας και ΕΠΟ. Θέλουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος υπογράμμισε: «Πλέον, όσο αυτονόητο και αν ακούγεται, η ΕΠΟ συνεργάζεται με την ελληνική πολιτεία. Το σύστημα VAR είναι για εμάς ένας πολύ μεγάλος στόχος που γίνεται πραγματικότητα. Θα φέρει διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα σταματήσει ο δημόσιος λόγος να εξαντλείται γύρω από μια σφυρίχτρα και ένα σημαιάκι. Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η κυβέρνηση συντάσσεται μαζί μας σε αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή