Μακρόν: Αν η Βρετανία θέλει πρόσβαση στην Ε.Ε., να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό

Μακρόν: Αν η Βρετανία θέλει πρόσβαση στην Ε.Ε., να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν σαφής. Η Βρετανία δεν μπορεί να ελπίζει σε μια ειδική συμφωνία για το Σίτι του Λονδίνου με την Ε.Ε. εάν δεν συνεισφέρει στον κοινό προϋπολογισμό και δεν αποδεχθεί όλους τους κανόνες των Βρυξελλών για την κοινή αγορά. Ο κ. Μακρόν είπε ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί να «τιμωρήσει» τη Βρετανία για την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε., αλλά το Λονδίνο έχει την επιλογή να υιοθετήσει το «νορβηγικό μοντέλο» ή να συνάψει μια εμπορική συμφωνία σαν αυτή μεταξύ Βρυξελλών και Καναδά.

Οι δηλώσεις Μακρόν έλαβαν χώρα στη σύνοδο Βρετανίας-Γαλλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ της Βρετανίας. Λίγο πριν, η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει κονδύλια 45 εκατ. στερλινών για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο Καλαί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Το Brexit δεν συμπεριλαμβανόταν στην επίσημη ατζέντα. Ομως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ο κ. Μακρόν είπε τα εξής: «Δεν βρίσκομαι εδώ για να τιμωρήσω ή να ανταμείψω κανέναν. Η επιλογή είναι της Βρετανίας, δεν είναι δική μου. Αλλά δεν μπορούν να έχουν διαφορετικό καθεστώς πρόσβασης στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ε.Ε.». Πρόσθεσε ότι «εάν επιθυμείτε πρόσβαση τότε θα πρέπει να συνεισφέρετε στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και να αποδεχθείτε τους κανόνες της. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί με τη Νορβηγία». Μια εναλλακτική θα ήταν η σύναψη εμπορικής συμφωνίας σαν αυτή με τον Καναδά που, όμως, θα περιλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αλλά όχι ελεύθερη πρόσβαση του Σίτι του Λονδίνου στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε.

To Σίτι του Λονδίνου ήδη «μετράει απώλειες» με την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016. Οι ξένες τράπεζες έχουν ανακοινώσει τη μεταφορά δραστηριοτήτων και άρα θέσεων εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για να διατηρήσουν το καθεστώς ελεύθερης πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. Ο επικρατέστερος προορισμός τους είναι η Φρανκφούρτη και ακολουθεί το Παρίσι.

Από το Σάντχερστ, η κ. Μέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Σίτι του Λονδίνου θα παραμείνει ένα από τα ισχυρότερα κέντρα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μετά το Brexit. Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προειδοποιήσει, όμως, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017 ή το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2018, τότε οι τράπεζες στο Σίτι θα αναγκαστούν να λάβουν μέτρα για παν ενδεχόμενο, μεταφέροντας ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας από το Λονδίνο προς την υπόλοιπη Ευρώπη. H Tράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι θα χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, τέλη Μαρτίου του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή