Γ. Ρέτσος: Δύο αντικίνητρα για τις επενδύσεις στον τουρισμό

Γ. Ρέτσος: Δύο αντικίνητρα για τις επενδύσεις στον τουρισμό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα αποτελεί έναν προορισμό με σημαντικές ευκαιρίες για την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων. Το ενδιαφέρον για νέα επιχειρηματικά σχέδια εκδηλώνεται τόσο από ξένες εταιρείες όσο και από εγχώριους ομίλους. Παρά ταύτα, από τη στιγμή της απόφασης και της έναρξης των αδειοδοτικών διαδικασιών μέχρι το σημείο της έναρξης υλοποίησης των επενδύσεων καταγράφεται μεγάλη χρονική απόσταση, τις περισσότερες φορές με υπαιτιότητα της Πολιτείας.

Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διαχρονικά, οι επενδυτές είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Και τα δύο αποτελούν σημαντικά εμπόδια για να γίνει η Ελλάδα, επιτέλους, ένας ώριμος προορισμός επενδύσεων. Το ζήτημα της υπερφορολόγησης έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και αφορά κυρίως τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ο ΣΕΤΕ έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι η Ελλάδα διαθέτει, πλέον, το πιο υπερφορολογημένο τουριστικό προϊόν, συγκριτικά με άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Από την άλλη, μιλώντας με ξένους επενδυτές, μου μεταφέρουν ότι η φορολογία δεν είναι το πρωταρχικό τους πρόβλημα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι σε βάθος 15ετίας θα μειωθούν. Αυτό που τους προβληματίζει είναι ότι δεν ξέρουν τι μπορούν να σχεδιάσουν και πού, αλλά και σε ποια σημεία μπορεί να ακυρωθούν οι επενδύσεις τους ή να καθυστερήσουν από τις διάφορες υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, όπου και όταν υπάρχει, είναι σίγουρο ότι αποθαρρύνει τους σοβαρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Η Ελλάδα δείχνει ότι βαδίζει σιγά σιγά προς ένα νέο μοντέλο υγιούς επιχειρηματικότητας το οποίο στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της συνεργασίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Πρέπει βέβαια να γίνουν πολλά ακόμη. Αναμφίβολα, ο ελληνικός προορισμός θα μπορούσε να προσελκύσει πολύ περισσότερες ξένες επενδύσεις από αυτές που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται σήμερα.

Ο ΣΕΤΕ παρεμβαίνει διαρκώς στα αρμόδια πολιτειακά όργανα για την άρση των προβλημάτων και των αντικινήτρων. Οι θετικές προϋποθέσεις υπάρχουν. Δεν αρκούν όμως αν η πολιτεία δεν κινηθεί προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή