Στις φλόγες διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βίντεο)

Στις φλόγες διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βίντεο)

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις φλόγες παραδόθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν υπό κατάληψη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, ειδοποιήθηκαν για φωτιά στο κτίριο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Στρατού 19 και Σαρανταπόρου. Στο φλεγόμενο κτίριο έσπευσαν με 6 πυροσβεστικά οχήματα και 15 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το κτίριο όπου στέγαζε τα τελευταία χρόνια την κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, πυρπολήθηκε από αγνώστους κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό. Το διώροφο κτίριο τυλίχθηκε γρήγορα στις φλόγες και παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κτίριο εκείνη την ώρα ήταν άδειο.

Νωρίτερα, συμπλοκή σημειώθηκε σε μία ακόμη κατάληψη, σε κοντινό σημείο και συγκεκριμένα στον «Ελεύθερο κοινωνικό χώρο σχολείο» επί της οδού Βασ. Γεωργίου με Μπιζανίου, όταν ομάδα αγνώστων που κατευθύνονταν στο συλλαλητήριο ενεπλάκη με άτομα που περιφρουρούσαν την κατάληψη και ακολούθησε πετροπόλεμος και ρίψη καπνογόνων.

Σε ανακοίνωση του, ο ιστότοπος της κατάληψης έκανε λόγο για «φασιστικές ομάδες» που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό και οι οποίες πραγματοποίησαν «σειρά επιθέσεων σε κατειλημμένους χώρους».

Το νεοκλασικό κτίριο της Λεωφόρου Στράτου με Σαρανταπόρου είχε χτιστεί το 1899 και μετά το 1941, όταν και πέθανε η ιδιοκτήτρια του, ελλείψει κληρονόμων πέρασε στα χέρια του δημοσίου. Από το 1978 και έπειτα υπήρξε ακατοίκητο και ακολούθως παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο ωστόσο δεν το αξιοποίησε, καθώς παράλληλα υπήρχαν ιδιώτες που το διεκδικούσαν. Η κατάληψη με την ονομασία Libertatia ξεκίνησε από ομάδα αντιεξουσιαστών το 2008.

Πηγή βίντεο: thestival.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή