Ευφορία εξ Αμερικής στις ευρωπαϊκές αγορές

Ευφορία εξ Αμερικής στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφότου η Γερουσία των ΗΠΑ κατέληξε σε συμφωνία τη Δευτέρα για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Επικράτησε, άλλωστε, ευφορία μεταξύ επενδυτών χάρις στην απόφαση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αλυσίδας λιανικού εμπορίου, της Carrefour, να λάβει μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας της και να αυξήσει τις δαπάνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο ώστε να ανταγωνιστεί την αμερικανική Amazon.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,1% και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,71%. Επίσης, άνοδο 0,21% και 0,24% σημείωσε ο FTSE 100 Λονδίνου και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης αντίστοιχα.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών που ενισχύθηκαν σημαντικά ήταν η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet, που έκλεισε με κέρδη 5,1% μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε. Με κέρδη 5,3% έκλεισε, άλλωστε, και η ουγγρική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz Air, καθώς είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά του ιταλικού αερομεταφορέα Alitalia.

Το θετικό κλίμα είχαν εντείνει τα στοιχεία που φέρουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη να σημειώνει τον Ιανουάριο άνοδο μεγαλύτερη από τις προβλέψεις και να αντανακλά έτσι την ανάκαμψη της περιοχής. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών οδήγησε σε υποχώρηση τον δείκτη του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Σε ό,τι αφορά το ευρώ, αργά το βράδυ κυμαινόταν στο 1,2277 δολάριο.

Σε ό,τι αφορά τη στερλίνα, κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας κάποια στιγμή στο 1,40 δολάριο, για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα του 2016 και την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αργά χθες το βράδυ, είχε υποχωρήσει ελαφρώς στο 1,3984 δολάριο. Ανοδικά κινήθηκε, άλλωστε, χθες το πετρέλαιο, με το Brent να σημειώνει κέρδη άνω του 1% υπερβαίνοντας τα 70 δολάρια το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ να ενισχύεται κατά 1,31% στα 64,41 δολάρια το βαρέλι. Στη Wall Street, πάντως, παρά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Γερουσία, αργά χθες το βράδυ υποχωρούσε οριακά κατά 0,04% ο Dow Jones, ενώ ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,18%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή