ΚΟΣΜΟΣ

Υπό κράτηση τέθηκε Αιγύπτιος στρατηγός, αντίπαλος του Σίσι

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Αίγυπτος

Τη σύλληψη και κράτηση του Αιγύπτιου πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι Αναν διέταξε χθες η στρατιωτική ηγεσία, λίγες ημέρες μετά την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου απέναντι από τον πρόεδρο και πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση του συμβάντος, ο Αναν φέρεται να οδηγήθηκε στο γραφείο του στρατιωτικού εισαγγελέα, λίγες ώρες ύστερα από ανακοινωθέν-καταπέλτη του στρατού που προβλήθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ. Σε αυτό, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού εξαπέλυσε σφοδρές κατηγορίες κατά του Αναν για τον κύριο λόγο πως ο ίδιος δεν έλαβε την αναγκαία άδεια από τις στρατιωτικές αρχές για να κατέβει στις εκλογές. Παράλληλα, το ανακοινωθέν κάνει λόγο για «σοβαρή παράβαση των νόμων των στρατιωτικών υπηρεσιών» και κατηγορεί τον πρώην στρατηγό πως πλαστογράφησε επίσημα έγγραφα ώστε να φαίνεται πως ο ίδιος δεν έχει πλέον καμία στρατιωτική δραστηριότητα, κάτι που επιτάσσει ο εκλογικός νόμος της χώρας στην περίπτωση που κατέβουν ως υποψήφιοι πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Επίσης, ο στρατός της Αιγύπτου κατηγόρησε τον Αναν για «υποκίνηση κατά του στρατού» και για απόπειρα του ίδιου «να κλονίσει τη σχέση ανάμεσα στον στρατό και στον λαό της Αιγύπτου».

Λίγο μετά το ανακοινωθέν, αναρτήθηκε ανακοίνωση εκ μέρους του επιτελείου του Αναν στην επίσημη προεκλογική σελίδα του στο Facebook, με την οποία καθίσταται γνωστό πως ο ίδιος αποφάσισε «να αναστείλει τη δραστηριότητά του επ’ αόριστον... από φόβο για την ασφάλεια όλων των πολιτών που επιθυμούν την αλλαγή». Μετά τη σύλληψη του Αναν, εκπρόσωπός του ανέφερε πως ο αποκλεισμός του από τις εκλογές σημαίνει πως «το κράτος δεν θέλει να γίνουν εκλογές».

Ο Αναν ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού έως το 2012, οπότε ο τότε πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τον απομάκρυνε. Ο Αναν είχε ανακοινώσει το Σάββατο πως αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές ώστε να σώσει την Αίγυπτο από τις εσφαλμένες πολιτικές του Σίσι, ενώ κάλεσε τους κρατικούς και στρατιωτικούς θεσμούς να επιδείξουν ουδετερότητα προς όλους τους υποψηφίους. Ο Αναν αποτελούσε ίσως τον τελευταίο αντίπαλο υψηλού κύρους που θα μπορούσε να προξενήσει ζημιά στον Σίσι, με αποτέλεσμα να εκφράζονται εύλογες υποψίες πως η σύλληψή του υπαγορεύθηκε από το περιβάλλον του προέδρου προκειμένου να εξοστρακιστεί κάθε πιθανή απειλή.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ