Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/01/18)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το waiver συζήτησαν Τσακαλώτος και Ντράγκι

Βέβαιο θεωρούν οι παροικούντες τη Φρανκφούρτη ότι στη συνάντηση προχθές μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και του Ευκλείδη Τσακαλώτου συζητήθηκε το θέμα του waiver, δηλαδή της δυνατότητας αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, μετά το τέλος του μνημονίου. Επίσης, βέβαιο θεωρούν οι ίδιες πηγές ότι ο κ. Ντράγκι θα θύμισε στους συνομιλητές του (ήταν παρόντες και οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Χουλιαράκης) την περίπτωση της Κύπρου, η οποία έχασε το waiver βγαίνοντας από το μνημόνιο, καθώς οι κανόνες της ΕΚΤ απαιτούν είτε αξιολόγηση των ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα είτε πρόγραμμα. Οταν δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο, όπως δεν υπήρχε στην περίπτωση της Kύπρου, το waiver χάνεται. Οχι ότι δεν το ήξεραν αυτό οι Ελληνες αξιωματούχοι. Το ερώτημα είναι αν θα διαπραγματευθούν ένα μεταμνημονιακό πλαίσιο, ισοδύναμο με «πρόγραμμα», μήπως και πεισθεί η ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver.

Ο TAP δωρίζει ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδος

Είκοσι νέα ασθενοφόρα και ιατροτεχνικό εξοπλισμό για ανανέωση του ήδη υπάρχοντος και σύγχρονων θερμοκοιτίδων παρέδωσε στο ΕΚΑΒ η εταιρεία TAP, που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου. Τα ασθενοφόρα και ο εξοπλισμός θα ενισχύσουν παραρτήματα και τομείς του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος της όδευσης του αγωγού TAP. Στα ασθενοφόρα της δωρεάς του ΤΑΡ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 11 Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) ενηλίκων, τέσσερις εκ των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε ΚΙΜ νεογνών και θα καλύψουν τις αντίστοιχες ανάγκες των εκεί παραρτημάτων με πιστοποιημένη ασφάλεια διακομιδής.

Εισροές 79 εκατ. για τα Α/Κ τις πρώτες μέρες του 2018

Εισροές κεφαλαίων 79 εκατ. ευρώ εμφανίζει η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων στις 16 πρώτες συνεδριάσεις του 2018. Το συνολικό ενεργητικό του κλάδου καταγράφει άνοδο 3,65%. Την περασμένη Δευτέρα η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων έκλεισε με άνοδο 0,40% και διαμορφώθηκε στα 6,900 δισ. ευρώ. Εφόσον το ενεργητικό ξεπεράσει το επίπεδο των 7 δισ. ευρώ, ο φετινός Ιανουάριος θα είναι ο καλύτερος των τελευταίων ετών. Τα μερίδια είχαν αυξητικό ρυθμό 0,09% τη Δευτέρα και αντιστοιχούσαν σε ημερήσιες εισροές της τάξεως των 5,653 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες έπεισαν την JP Morgan

Τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για το 2018, και μάλιστα χωρίς να «κάψουν» κεφάλαια, μετέφεραν οι επιτελείς των εγχώριων τραπεζών στην JP Morgan. Οπως προκύπτει από σημείωμα της αμερικανικής τράπεζας έπειτα από συναντήσεις που είχαν με τις εγχώριες τράπεζες, οι επιτελείς των τραπεζών προβλέπουν άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% τη φετινή χρονιά, ενώ σε ό,τι αφορά το stress test σημείωσαν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση λόγω της καλής κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, σε σχέση με το stress test του 2015.

Οι τράπεζες είναι πλέον προσεκτικές με τη ΔΕΗ

Τη διαδικασία πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ παρακολουθούν με ενδιαφέρον και οι τράπεζες, οι οποίες έχουν δανείσει πολύ μεγάλα ποσά στην Επιχείρηση και πρόκειται να δανείσουν και άλλα στο προσεχές μέλλον. Οι τράπεζες είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ μετά τα όσα συνέβησαν κατά την «πώληση» του ΑΔΜΗΕ, η οποία ήταν πώληση εν μέρει. Κατά το υπόλοιπο –και μεγαλύτερο– μέρος ήταν εκχώρηση στο Δημόσιο, από την οποία η ΔΕΗ εισέπραξε μόνο τις ευχαριστίες –κι αυτές με μισή καρδιά– της κυβέρνησης και του υπ. Ενέργειας. Η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ δεν είναι ίδια με αυτήν των λιγνιτικών μονάδων, κυρίως γιατί από την πώληση των μονάδων η ΔΕΗ θα εισπράξει κάτι. Αυτό το κάτι είναι άγνωστο ακόμη, όπως και η αξία με την οποία έχει εγγράψει τις τέσσερις μονάδες στα βιβλία της. Σε κάθε περίπτωση, επειδή τα δάνεια προς τη ΔΕΗ είναι μεγάλα, οι τράπεζες παρακολουθούν τις εξελίξεις ελπίζοντας ότι θα αποφευχθούν κυβερνητικές ακροβασίες που θα έχουν επιπτώσεις και στις ίδιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή