ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνιο κάλεσμα της Πιονγιάνγκ για ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε μία εξαιρετικά σπάνια ανακοίνωση προέβη την Πέμπτη το βορειοκορεατικό καθεστώς, καλώντας όλους «τους Kορεάτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό» να κάνουν ένα καθοριστικό «βήμα μπροστά», επιδιώκοντας την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου χωρίς τη βοήθεια τρίτων χωρών, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Η ανακοίνωση ζητά από όλους τους Κορεάτες του βόρειου και του νότιου τμήματος της χερσονήσου να «προάγουν την επικοινωνία, τα ταξίδια και τη συνεργασία μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας», τονίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να «διαλύσει» οτιδήποτε σταθεί εμπόδιο στην ενοποίηση των δύο κορεατικών κρατών. Επιπλέον, καλεί σε εκτόνωση των στρατιωτικών εντάσεων που μαστίζουν τη χερσόνησο και σε δημιουργία ενός ειρηνικού κλίματος.

Το επίσημο πρακτορείο του βορειοκορεατικού κράτους τονίζει ότι οι στρατιωτικές εντάσεις υπήρξαν ένα πολύ «βασικό εμπόδιο» στη βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών και στην προοπτική της ενοποίησης τους.

Η ανακοίνωση έγινε μετά το τέλος μίας μεγάλης συνάντησης κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων της χώρας, για την οποία δεν δόθηκαν διευκρινίσεις.

Σημείωνεται ότι η σχέση των δύο «άσπονδων» κρατών βρίσκεται σε φασή αποκλιμάκωσης το τελευταίο διάστημα, μετά την προσέγγιση τους με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, έχουν συμφωνήσει οι αθλητές τους να παρελάσουν υπό κοινή σημαία στην τελετή έναρξης της μεγάλης αθλητικής οργάνωσης.

Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να «συνεργαστούν ενεργά» στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατόπιν να συζητήσουν μέτρα για την εκτόνωση των μεταξύ τους εντάσεων σε στρατιωτικό επίπεδο.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ