Μιούλερ καλεί Τραμπ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ θα καλέσει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, στο πλαίσιο των ερευνών για ενδεχόμενη προεκλογική συνεννόηση του Τραμπ με τη Ρωσία και για μετεκλογικές ενέργειες απόκρυψης των επαφών αυτών. Οπως αναφέρει η «Ουάσιγκτον Ποστ», η νομική ομάδα του Τραμπ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Μιούλερ, ώστε μέρος της κατάθεσης να δοθεί γραπτά και μέρος της προφορικά.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμβουλοί του ανησυχούν για την προφορική κατάθεση, λόγω του τρόπου με τον οποίο εκφράζεται ο πρόεδρος. Ο Τραμπ είναι γνωστός για την αμετροεπή χρήση υπερβολικών σχημάτων και την έλλειψη πειθαρχίας στον λόγο του, στοιχεία που οδήγησαν τον σύμβουλό του Ρότζερ Στόουν να χαρακτηρίσει ενδεχόμενη κατάθεση «αποστολή αυτοκτονίας».

Ο Μιούλερ θα καλέσει τον Τραμπ εντός των προσεχών εβδομάδων με ερωτήματα για δύο αποφάσεις της προεδρίας του, οι οποίες μπορεί να θεωρηθεί ότι είχαν στόχο τη συγκάλυψη: πρώτον, την απόφαση να απολύσει τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν όταν αποκαλύφθηκε ότι προεκλογικά είχε επαφές με τον Ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ και, δεύτερον, την απόφαση να παύσει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής των ερευνών για τις σχέσεις συνεργατών του Τραμπ με τη Ρωσία.

Εκνευρισμός

Πέραν της ίδιας της κατάθεσης, δύο παράμετροι προξενούν εκνευρισμό στη νομική ομάδα του Τραμπ: ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να περιγράψουν ενδεχόμενες προσπάθειες παρέμβασης στις έρευνες περί Ρωσίας και ο αριθμός των ανθρώπων του περιβάλλοντός του που είχαν επαφές με Ρώσους. Ηδη, ο Φλιν και ο πρώην σύμβουλός Τζορτζ Παπαδόπουλος έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους και συνεργάζονται στην έρευνα.

Την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ως πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που περνάει την πόρτα του γραφείου του Μιούλερ. Ο Σέσιονς ήταν πολιτικός προϊστάμενος του Μιούλερ, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση επιβλέποντος των ερευνών όταν αποκαλύφθηκε ότι απέκρυψε, ενώπιον της Γερουσίας, τις δικές του προεκλογικές επαφές με τον Σεργκέι Κίσλιακ. Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι οι δύο συναντήσεις αφορούσαν μόνο ζητήματα σχετικά με την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην οποία μετείχε. Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες υπέκλεψαν τηλεγραφήματα του Κίσλιακ προς τη Μόσχα, μετά τις επαφές αυτές, στα οποία αναφέρεται κάτι διαφορετικό, ότι δηλαδή συζήτησε ζητήματα που αφορούσαν την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τις πολιτικές των ΗΠΑ που ενδιαφέρουν άμεσα τη Ρωσία. Μετά την εκλογή Τραμπ, η Μόσχα πανηγύρισε, ενώ Ρώσοι σχολιαστές ανέμεναν ότι, υπό τον Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την πολιτική των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Μάχη κατά του ήλιου

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι επιβάλλει δασμούς 30% στα φωτοβολταϊκά πάνελ πυριτίου, πλήττοντας κινεζικές αλλά και αμερικανικές εταιρείες του κλάδου. Ειδικοί σε αυτά τα ζητήματα επεσήμαναν ότι το κόστος του πάνελ είναι ένα μικρό μέρος του κόστους εγκατάστασης και ως εκ τούτου η επιβάρυνση στις τιμές κυμαίνεται γύρω στο 10%. Με τους ραγδαίους ρυθμούς μείωσης των τιμών των φωτοβολταϊκών στοιχείων, οι τιμές αναμένεται να έχουν επιστρέψει στα προ δασμών επίπεδα σε 1 έως 2 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή