Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Απόδημος ελληνισμός και βαθύ κράτος

Κύριε διευθυντά
Εντύπωση προκαλεί ότι τα διαβατήρια των Ελλήνων ισχύουν μόνο 5 χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες 10 χρόνια! Εντύπωση προκαλεί ότι η ελληνική ταυτότητα δεν έχει μικροτσίπ ούτε περιλαμβάνει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ!

Εντύπωση προκαλεί ότι οι δημοσιογράφοι σπανίως μνημονεύουν τους Ελληνάρες των πολλαπλών 5, 6 κ.λπ. συντάξεων! Εντύπωση για τους πανίσχυρους καταπατητές της Πεντέλης και αλλαχού που κάνουν τεράστιες περιουσίες, αλλά «δήθεν» οι δασικές αρχές δεν γνωρίζουν ούτε μπορούν να τελειώσουν τα κτηματολόγια - δασολόγια!

Εντύπωση ότι οι δικαστές δεν περιορίζονται από τη νομολογία των προηγούμενων αποφάσεων και οι αποφάσεις αλλάζουν ανάλογα με τους διαδίκους!

Οσοι δεν υπηρέτησαν κανονικά στο στράτευμα σηκώνουν «φανατικά» την ελληνική σημαία και κάνουν εμάς που υπηρετήσαμε 2,5 χρόνια να νιώθουμε άβολα!

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ζητήσουμε την άποψη (ψήφο) για τη διακυβέρνηση της χώρας από όλους τους αποκλεισμένους απόδημους Ελληνες του εξωτερικού, περίπου 5-10 εκατομμύρια; Να συμμετέχουν βουλευτές τους στο ελληνικό κοινοβούλιο; Να δώσουμε την ευκαιρία για ρεβάνς από τους θριαμβευτές Πετρομπέηδες;

Κων/νος Σαντοζα, Ανάβυσσος

«Τούτων δοθέντων, σύντροφοι»

Κύριε διευθυντά
«Τούτων δοθέντων», είπε η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, συνοψίζοντας κάποια συμπεράσματα από τη συζήτηση, σε μια συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει. Να ένας εκφραστικός τύπος της λόγιας γλώσσας, την οποία με απόλυτη άνεση και φυσικότητα χρησιμοποιούν στον λόγο τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ίδιο το κόμμα στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Μεγάλη διαφορά σε σχέση με την πρώτη περίοδο της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Τότε είχε κυριαρχήσει μια επιτηδευμένη, βάναυση, ψεύτικη και αγράμματη «δημοτική», εμπαθής κι εκδικητική, μια «ξύλινη», όπως την είπαν, γλώσσα, καθοδηγούμενη από τις επικοινωνιακές εμπνεύσεις και τις πολιτικές στοχεύσεις του άριστου γνώστη της ελληνικής (καθαρεύουσας και λαϊκής) και σπάνιου ρήτορα Ανδρέα Παπανδρέου. Ο οποίος, ως σημαιοφόρος του ιστορικού κινήματος του Δημοτικισμού, όχι μόνο το αξιοποίησε για την εκπόρθηση της εξουσίας, αλλά με τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του προκάλεσε μια γενικότερη έκπτωση του γλωσσικού αισθήματος των Ελλήνων και της γλωσσικής αισθητικής τους. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια υποχρεωτικής άμιλλας στην κακοποίηση του αμύθητου κατά τα λοιπά ελληνικού γλωσσικού καταπιστεύματος από τους επίσημους χειριστές του κυβερνητικού δημόσιου λόγου και τους πρόθυμους «ιδεολογικούς» μιμητές τους –αλλά και από τους άβουλους, όχι δε ανυστερόβουλους εκφραστές του αντιπολιτευόμενου λόγου– ώσπου να εμφανιστεί στο προσκήνιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χάρις στον οποίο άρχισαν να ξαναγυρίζουν τα σωστά ελληνικά στη δημόσια γλώσσα. Ακούοντας την κυρία Τ.Χ., δεν ξέρω γιατί θυμήθηκα εκείνο το «ω, γλυκύ μου ΕΑΡ», εκείνον τον δηλητηριώδη πολιτικό σαρκασμό που εκτοξεύθηκε κατά του ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου. Ηταν ίσως μια από τις λίγες φορές που ο τότε πρωθυπουργός αναζητούσε στους λειμώνες της λόγιας γλώσσας κάποια από τα άνθη της – τα οικτρά περιφρονημένα μια εποχή. Εκτοτε έτρεξε πολύ νερό στις κοίτες της γλωσσικής μας εξέλιξης και άρχισαν να γυρίζουν από την εξορία τους οι εξοστρακισμένες εκφραστικές δυνατότητες της λόγιας γλώσσας που εμπλουτίζουν, ομορφαίνουν και δίνουν σαφήνεια, ακρίβεια και ευθυβολία στον νεοελληνικό λόγο, πέρα από δογματικές εμμονές, τις οποίες παραμερίζει άνετα η ίδια η ζωή. Το γεγονός ότι η σημερινή κυβερνώσα Αριστερά έφτασε να νομιμοποιήσει εμπράκτως την ελεύθερη χρήση και δημιουργική ανάπλαση του σύνθετου και αρμονικού νεοελληνικού λόγου, πέρα από τις παλιές διαχωριστικές γραμμές, είναι μια κατάκτηση, ακόμα κι αν γίνεται ερήμην προγραμματικών διακηρύξεων και προκαταλήψεων. Περαιτέρω μάλιστα, θα μπορούσε να σημειωθεί ότι και του ΚΚΕ ο τωρινός λόγος έχει απομακρυνθεί από τα πρότυπα της επιτηδευμένης λαϊκότητας και αρθρώνεται με ελευθερία επιλογών.

Γερασιμος Μιχαηλ Δωσσας, Θεσσαλονίκη

Η α λα Χότζα πολιτική τους

Κύριε διευθυντά
Με την καλή χρονιά να ανατέλλει δυναμικά η κυβέρνηση της ΤΦΑ (Τελευταίας Φοράς Αριστερά) έκοψε 150 ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ετσι για να μάθουνε οι άμοιροι ηλικιωμένοι να ζούνε με τίποτα. Μου θυμίζει το παλιό ανέκδοτο του Χότζα που έκοβε κάθε μέρα λίγο φαγητό από τον γάιδαρό του. Στο τέλος πέθανε ο γάιδαρος και αναρωτιόταν ο Χότζα για την αιτία.

Η εθνική αιμορραγία των νέων στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά και να προκόψουν πρέπει να απασχολεί πρωτίστως τους πρώην καταληψίες ως θέμα εθνικής ασφάλειας. Με την ευκαιρία: Για να μην το πληρώσουμε όσο ακριβά πιθανολογείται, τόσο ώστε τα επόμενα πενήντα χρόνια να μη μιλάει κανείς για αριστερά στην Ελλάδα, πρέπει να κλείσουμε οσονούπω το θέμα με τα Σκόπια ώστε στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ να διευκολυνθεί η απόφαση εισόδου τους στη συμμαχία. Και θα παρακαλέσω θερμά όσους πριν αρχίσουν να φωνάζουν «προδοσία» να διαβάσουν σε ένα λεξικό τι σημαίνει η λέξη συμβιβασμός. Γιατί και στην καθημερινή μας ζωή και στα σοβαρά θέματα, τα εθνικά, τείνουμε να μπλέκουμε τις έννοιες. Συμβιβασμός λοιπόν με τα Σκόπια και μια πληγή λιγότερη να αιμορραγεί.

Νικος Ψαροπουλος, Αξιωματικός Ε.Α., Πολεμικού Ναυτικού

Ονοματολογία και σεναριολογία

Κύριε διευθυντά
Οπως φαίνεται, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, η λιγότερο επώδυνη λύση του Σκοπιανού για μας, ιδιαίτερα αναφορικά με το όνομα κοινής αποδοχής για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις, θα είναι αυτή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Κάποιοι όμως ημέτεροι κάνουν λόγο και για Nova Macedonia ή κάτι άλλο παρόμοιο. Αυτό θα είναι παγίδα και θα είναι μεγάλη και ύπουλη. Πρέπει να αποκλειστούν ασυζητητί όλοι οι μη γεωργραφικοί προσδιορισμοί, γιατί, σε αντίθετοι περίπτωση, δεν θα αργήσει να αποβληθεί ο οποιοσδήποτε άλλος προσδιορισμός, όπως το Nova, και να χρησιμοποιείται μόνο το Macedonia ή όπως αλλιώς θα παρουσιαστεί αυτή η λέξη. Θα ήταν δε πολύ καλύτερο αν το σύνθετο, με γεωγραφικό προσδιορισμό και μόνο, όνομα, ήταν μονολεκτικό, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της εκ μέρους των βορείων γειτόνων μας απομόνωσης του ονόματος Macedonia από τον προσδιορισμό. Αν οι συνθήκες για την επίλυση του σοβαρού αυτού εθνικού μας προβλήματος είναι, όπως λέγεται και φαίνεται, πράγματι κατάλληλες και ευνοϊκές, εύχομαι στους διαπραγματευτές κάθε επιτυχία, για το καλό και των δύο χωρών, και με γνώμονα μόνο το συμφέρον της πατρίδας.

Μαρκος Μπουσιος, Νέα Ιωνία

«Εκ των παλαιοτέρων αναγνωστών σας»

Κύριε διευθυντά
Διαβάζω «Καθημερινή» από το Δημοτικό και πάντα το πρώτο που διάβαζα ήταν το άρθρο της Ελένης Βλάχου που υπέγραφε με ένα «Ε». 

Η Ελένη Βλάχου, όπως γράψατε σε προηγούμενο φύλλο Κυριακής, ήταν η πρώτη που με κίνδυνο της ζωής της, περνώντας από ταράτσες, έφυγε κρυφά από το γραφείο της για το Λονδίνο όπου πολέμησε τη δικτατορία. Βέβαια έκλεισε και την εφημερίδα. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ένα άρθρο της που έγραφε ότι, παλαιότερα, ανώτατος θεσμικός παράγων πήγαινε στο γραφείο του με το τρόλεϊ. Η σύγκριση με τα ελληνικά σημερινά δεδομένα και συμπεριφορές, δική σας.

Κωνσταντινος Λ. Μπουραντας, Καθηγητής Παθολογίας, και Αιματολογίας

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ