Η ενίσχυση του ευρώ έριξε τις ευρωπαϊκές αγορές

Η ενίσχυση του ευρώ έριξε τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι οδήγησαν το ευρώ στο υψηλό τριετίας και ειδικότερα στο 1,2536 δολ. Το ισχυρό ευρώ επιδρά αρνητικά στις εξαγωγές της Ευρωζώνης, διότι καθιστά τις τιμές τους λιγότερο ελκυστικές στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο που ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,9%, δεδομένου ότι οι εξαγωγές είναι κινητήριος δύναμη στη γερμανική οικονομία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,56%, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές εξαιρέσεις ήταν οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών Bankinter και Caixabank και των ιταλικών UniCredit και BPER Banca, οι οποίες παρουσίασαν κέρδη άνω του 2%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,25% και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατά 0,36%.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο 0,54% και 0,14%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ λόγω των λίαν ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν μεμονωμένες εταιρείες, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Παραδείγματος χάριν, η μετοχή της Caterpillar ενισχύθηκε έπειτα από την ανακοίνωση εσόδων και κερδών που ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Αυτήν την περίοδο, οι εισηγμένες εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου του 2017. Εντός των ημερών είναι η σειρά του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας Intel, του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, της αμερικανικής αλυσίδας καφέ Starbucks και της νοτιοκορεάτικης αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai Motors.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 65 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 0,8% και διαμορφώθηκε σε πάνω από 70,50 δολ. το βαρέλι. Ωθηση στις τιμές του μαύρου χρυσού έδωσε η ανακοίνωση στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν πως μειώθηκαν τα αποθέματα επί δέκατη συναπτή εβδομάδα. Αναλυτικότερα, τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ συρρικνώθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε, στις 19 Ιανουαρίου. Διαμορφώθηκαν συνολικά στα 411,6 εκατ. βαρέλια, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με το Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή