Απειλές Τουρκίας προς ΗΠΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα φτάνει η ρητορική, μέχρι στιγμής, αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, με το ενδεχόμενο ακόμη και στρατιωτικής σύγκρουσης στη βόρεια Συρία να συζητείται σοβαρά πλέον από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την υποστήριξη που παρέχουν στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, στη Συρία, αν θέλουν να αποφύγουν στρατιωτική σύγκρουση με τις τουρκικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην περιοχή του Αφρίν από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Οσοι υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση (την YPG) θα γίνουν στόχοι σ’ αυτή τη μάχη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να αποσύρουν τους στρατιώτες και να τερματίσουν τη βοήθεια που παρέχουν στους τρομοκράτες, στο πεδίο της μάχης, προκειμένου να αποφύγουν μια σύγκρουση με την Τουρκία», δήλωσε ο Μποζντάγκ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον του είχε προτείνει τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης», σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, εντός συριακής επικράτειας, αλλά η Αγκυρα θεωρεί ότι δεν έχει νόημα να εξετάσει αυτή την πρόταση αν προηγουμένως δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την Ουάσιγκτον. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Τίλερσον διέψευσε, από το Νταβός της Ελβετίας, ότι του είχε προτείνει κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι «συζητήσαμε σειρά εναλλακτικών λύσεων, αλλά δεν προτείναμε τίποτα συγκεκριμένο».

Αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας πυροδότησε και η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Τετάρτης, σχετικά με την τουρκική εισβολή στην κουρδική περιοχή του Αφρίν, στη βόρεια Συρία. Κυβερνητικός αξιωματούχος στην τουρκική πρωτεύουσα δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία των δύο ανδρών «δεν αντανακλά σωστά» τα διαμειφθέντα. Ο ίδιος αξιωματούχος διέψευσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για την τουρκική εισβολή και ότι έκανε λόγο για «καταστροφική και εσφαλμένη ρητορική της Τουρκίας» εναντίον των ΗΠΑ. Στον απόηχο αυτής της διάψευσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την ηχογραφημένη συνομιλία των δύο ηγετών, αν και δεν παρέλειψε να εκφράσει μία ακόμη φορά την υποστήριξή του στην επιχείρηση του τουρκικού στρατού.

Στο Βερολίνο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε, ύστερα από συνεννόηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον σοσιαλδημοκράτη υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να «παγώσει» την αναβάθμιση των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 που έχει παραγγείλει η Τουρκία, παραπέμποντας το θέμα στη νέα κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματιστεί προσεχώς. Το θέμα είχε προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί τα εν λόγω άρματα στις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων.

Τέλος, εκπρόσωποι των ισχυρότερων κουρδικών οργανώσεων της Συρίας ανακοίνωσαν χθες ότι δεν έχουν προσκληθεί από τη Ρωσία για τη διάσκεψη της 29ης και 30ης Ιανουαρίου για τη διευθέτηση του Συριακού. Προσέθεσαν δε ότι, ακόμη κι αν προσκληθούν, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, που διεξάγει εναντίον τους η Τουρκία, με την ανοχή της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή