Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/01/18)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλεκτική ανοχή των θεσμών

Σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο, δύο μέλη διοικητικών συμβουλίων τραπεζών δεν πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει ο νόμος. Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος ουσιαστικά υπαγορεύθηκε από τους θεσμούς κατά την πρώτη αξιολόγηση, τότε που μετά την «περήφανη διαπραγμάτευση», με την οποία η χώρα έφτασε στην έξοδο από το ευρώ, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άτακτη αναδίπλωση και δέχθηκε τα πάντα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισήμανε ότι οι συγκεκριμένοι δεν έχουν τα προσόντα που προβλέπει ο νόμος, καταψήφισε τη συμμετοχή τους στα Δ.Σ. στις γενικές συνελεύσεις, αλλά η πλειοψηφία των –ξένων– μετόχων αποφάσισε αλλιώς, κι έτσι η τοποθέτησή τους εγκρίθηκε. Ωστόσο, παράδοξη είναι η στάση των θεσμών. Ενώ για άλλα κι άλλα εμφανίζονται άτεγκτοι, στο συγκεκριμένο δείχνουν μεγάλη ανοχή. Αρκούνται να καταγράφουν το γεγονός στα τεχνικά μνημόνια…

Αντιδρούν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ 

Αποδέκτης της αντίδρασης των εργαζομένων των ΕΛΠΕ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ομίλου έγινε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος. Οπως ανακοίνωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, σε συνάντηση με τον κ. Ξενόφο στα γραφεία του σωματείου, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και εκείνος, από την πλευρά του, τους επιβεβαίωσε την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στη διαδικασία πώλησης των μετοχών, όπως προβλέπουν οι σχετικές συμφωνίες με τους δανειστές.

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για ΕΒΖ

Την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου) θα γίνει η ενημέρωση της διοίκησης της ΕΒΖ προς τους εργαζομένους σχετικά με το μέλλον της εταιρείας. Αυτό που γνωρίζει η στήλη από ασφαλείς πληροφορίες είναι ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταβάλλονται προσπάθειες και ίσως υπάρξει αποτέλεσμα για την εξεύρεση επενδυτή. Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα καταβληθεί το σύνολο των οφειλομένων προς τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν για το 2017.

Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα…

Η ιταλική οικονομία ανέκαμψε τους τελευταίους μήνες, όμως οι δομικές παθογένειες παραμένουν, γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Ακόμα και η Ελλάδα καλύτερη από την Ιταλία». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Ιταλία είναι ουραγός στην Ευρωζώνη και βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμα και από την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μέχρι σήμερα η Ρώμη δεν έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα που προέκυψαν με την ένταξη της Ιταλίας στο ευρώ. Μόνο ριζικές μεταρρυθμίσεις, παρόμοιες όπως στην Ελλάδα, μπορούν να αντισταθμίσουν την κατάσταση αυτή. Γίναμε παράδειγμα προς μίμηση…

Κοινό μέτωπο εταιρειών κατά του ΕΦΚ στον καφέ

Μπορεί να είναι ανταγωνίστριες, όμως η επιβολή από πέρυσι ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ τούς ενώνει. Ο λόγος, για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, διακίνηση και εμπορία καφέ, οι οποίες δημιούργησαν την Ελληνική Ενωση Καφέ. Ιδρυτικά μέλη είναι οι εταιρείες ABEK Βεκράκος Α.Ε., Attica Terra Food and Drinks ΑΕΒΕ, Βιοτεχνία Καφέδων Γιάγκογλου, Γρ. Παπαχατζής Ο.Ε., Cafetex ΑΒΕΕ, Coca-Cola 3E Ελλάδος, Global Coffee Company, Ι. Παφίλης & Σία, Ι. Ταλούμης & Σία, Jacobs Douwe Egberts GR ΕΠΕ, Jacobs Douwe Egberts Εμπορία Καφέ GR ΕΠΕ, Kawacom Hellas Α.Ε., Nestle Hellas, Στάθης Γ. Κούκος & Σία ΕΠΕ, Unistar Αντιπροσωπειών ΕΠΕ, ΣΥΝΚΑΦΕ ΑΒΕΕ. Προτεραιότητες της νεοσύστατης ένωσης είναι η κατάργηση ή η μείωση του ΕΦΚ στον καφέ, η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καφέ και η βελτίωση του πλαισίου εξαγωγών καφέ. Πρόεδρος είναι ο Γ. Μπενόπουλος της Cafetex, συνεργάτης παλαιότερα του πρώην υπουργού Κ. Χατζηδάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή