ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Δέχθηκαν μείωση μισθού αναγνωρίζοντας τις υποαμειβόμενες γυναίκες συναδέλφους τους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Έξι δημοσιογράφοι του BBC απεδέχθησαν μείωση στο μισθό τους προκειμένου να απαλειφθούν οι διαφορές στις αποδοχές μεταξύ ανδρών και γυναικών στη βρετανική δημόσια τηλεόραση, τις οποίες κατήγγειλε -παραιτούμενη-  στις αρχές Ιανουαρίου, η αρχισυντάκτρια του γραφείου του BBC στην Κίνα.

«Είμαστε ευγνώμονες απέναντι στους Χιου Έντουαρντς, Νίκι Κάμπελ, Τζον Χάμφρις, Τζον Σόπελ, Νικ Ρόμπινσον και Τζέρεμι Βάιν, που δέχτηκαν να μειωθεί ο μισθός τους» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του δημόσιου βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου. Οι έξι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές λάμβαναν ετήσιο μισθό από 200.000 μέχρι 750.000 λίρες (228.000-858.000 ευρώ).

«Οι λεπτομέρειες αυτών των αλλαγών θα πρέπει να συζητηθούν, και εν ευθέτω χρόνω το BBC θα συζητήσει το θέμα και με άλλους δημοσιογράφους» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο παρουσιαστής Τζον Χάφρις, που λαμβάνει περίπου 600 - 650.000 λίρες ετησίως, διευκρίνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι συνάδελφοί του έλαβαν αυτοβούλως αυτήν την απόφαση. «To BBC βρίσκεται σήμερα σε πολύ διαφορετική θέση από  ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Την εποχή εκείνη δεν μας έλειπαν τα χρήματα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Και νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ μας», σχολίασε.

Παραδέχτηκε επίσης ότι «πληρωνόταν πολύ καλά επί πολλά χρόνια».

Ωστόσο ο δημοσιογράφος Άμολ Ρατζάν σχολίασε ότι ναι μεν έγινε «ένα πρώτο βήμα», όπως είπε, όμως οι ατομικές αποφάσεις «δεν επιλύουν το γενικό πρόβλημα» των μισθολογικών ανισοτήτων.

Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε την ανακοίνωση του BBC. «Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ίσους μισθούς. Κάθε απόφαση του BBC για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι καλοδεχούμενη», είπε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ