Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: «Θα απαντήσουμε κατάλληλα» στις απειλές Ερντογάν

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: «Θα απαντήσουμε κατάλληλα» στις απειλές Ερντογάν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία συνεχίζει απρόσκοπτα τις επιχειρήσεις της κατά Κούρδων στη βόρεια Συρία, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί μάλιστα ότι θα επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, καθ' όλο το μήκος των συνόρων της με την Τουρκία και μέχρι το Ιράκ, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου με τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βόρεια Συρία.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προειδοποίησαν σήμερα την Τουρκία ότι σε περίπτωση που πραγματοποιήσει την απειλή για διεύρυνση των επιχειρήσεων κατά των Κούρδων μέχρι και τα σύνορα με το Ιράκ.

Ειδικότερα, σε απάντηση των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, περί «εξάλειψης των μαχητών» στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, ο ανώτερος αξιωματούχος των SDF, Redur Xelil σχολίασε: «Οταν προσπαθήσει να διευρύνει τον αγώνα του, θα λάβει και την κατάλληλη απάντηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν απείλησε σήμερα να επεκτείνει την τουρκική επίθεση που διεξάγεται εναντίον του Αφρίν με στόχο να εξαλειφθεί κάθε παρουσία μιας κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Αγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική. Μάλιστα, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει προς ανατολάς και υποσχέθηκε ότι θα «καθαρίσει» τη Μανμπίτζ, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ. ανατολικά του Αφρίν, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι παρούσες στο πλευρό των κούρδων πολιτοφυλάκων. Υποσχέθηκε, δε, πως «δεν θα αφήσει κανέναν τρομοκράτη μέχρι τα ιρακινά σύνορα».

Πως βλέπουν οι Τούρκοι την εισβολή στη Συρία

Οπως σημειώνει σε άρθρο της η Deutsche Welle, η πλειονότητα των Τούρκων φαίνεται να επικροτεί την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» – τουλάχιστον όσοι ζουν στη συνοικία Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης. Εκεί μεγάλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκεί βρίσκονται ακόμη και σήμερα οι πιο πιστοί οπαδοί του.

«Πολεμάμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατών. Όποιος δεν θέλει να μας βοηθήσει τουλάχιστον να μην στέκεται εμπόδιο στον δρόμο μας», λέει ένας γηραιός κύριος που πήγε να συναντήσει γνωστούς τους σε ένα καφενείο κοντά στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος AKP, γράφει η DW. «Εύχομαι ο στρατός μας στο Αφρίν να είναι δυνατός. Με το θέλημα του Θεού να νικήσουμε», λέει ένας άλλος άνδρας δίπλα του. Σε αυτή την ομήγυρη τουλάχιστον δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με την τουρκική επέμβαση.

Σύμφωνα με την DW, o πρόεδρος Ερντογάν και τα στελέχη του AKP δεν είναι οι μόνοι που επικροτούν την επέμβαση στη Συρία. Και ο Κεμάλε Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του ισχυρότερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τάχθηκε υπέρ των επιχειρήσεων. Ο πόλεμος εναντίον της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης YPG είναι για τα μεγάλα τουρκικά κόμματα και μια μάχη κατά του κουρδικού PKK.

Με πληροφορίες από DW, Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή