Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/01/2018)

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σκέψεις των τραπεζών για το «μαξιλάρι ασφαλείας»

Το «μαξιλάρι ασφαλείας», που θα επιχειρήσει να σχηματίσει το Δημόσιο ενόψει του τέλους του μνημονίου, έχει βάλει σε σκέψεις τις διψασμένες για ρευστότητα τράπεζες. Μια τέτοια σκέψη, την οποία μετέφερε σε συνομιλητές του την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγων, ήταν να κατατεθεί στις εμπορικές τράπεζες τουλάχιστον ένα μέρος από το «μαξιλάρι». Ο ίδιος υποστήριζε ότι το όφελος, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι αμοιβαίο. Το μεν Δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει τόκους από την κατάθεση αυτή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, αν κατατεθούν 10 δισ. ευρώ και οι τράπεζες δώσουν επιτόκιο 1%, τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι 100 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τον δανεισμό από τον ELA, ο οποίος έχει ημερομηνία λήξης το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επομένου. Για τον δανεισμό αυτό, επιβαρύνονται τώρα με επιτόκιο 1,5%. Μια ένεση ρευστότητας από το «μαξιλάρι» θα διευκόλυνε ασφαλώς την απεξάρτηση αυτή. Δεν είναι ακόμη βέβαιο αν και πώς θα προχωρήσει το σχέδιο αυτό και η ίδια τραπεζική πηγή σημείωνε ότι δεν είναι της παρούσης, είναι κάτι που θα αποφασιστεί το καλοκαίρι. Πιθανώς θα τεθεί υπ’ όψιν και των θεσμών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του «μαξιλαριού». Δεν εξετάζεται, πάντως, το συγκεκριμένο σχέδιο ως μέσο για να ξεπεραστεί η πιθανολογούμενη άρση του waiver, διευκρίνιζε η ίδια πηγή, η οποία –σε κάθε περίπτωση– υποβάθμιζε τη σημασία μιας πιθανής τέτοιας απόφασης εκ μέρους της ΕΚΤ. Το waiver, έλεγε, αφορά πλέον ποσό μόνο 5 δισ. ευρώ, που μπορεί να βρεθεί στις αγορές, με λίγο υψηλότερο κόστος.

Αρχές Φεβρουαρίου

τοποθείται μάλλον η έκδοση του 7ετούς ομολόγου, που θα είναι το πρώτο καθαρό τεστ εξόδου στην αγορά του ελληνικού Δημοσίου για την άντληση νέων κεφαλαίων. Η έκδοση θα είναι αυτό που αποκαλείται «αναφοράς» (benchmark) και ως κατώτατο όριο άντλησης κεφαλαίων περιμένουν οι αγορές τα 3 δισ. ευρώ. Ανώτατο θα μπορούσαν να είναι τα 7 δισ. ευρώ, αναφέρουν πηγές. Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι και η πρώτη έκδοση, μετά πέντε χρόνια, που θα διεξαχθεί χωρίς την καθοδήγηση του μέχρι τέλους του 2017 επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιου Παπαδόπουλου, ο οποίος εργάζεται πλέον στο Λονδίνο, στην JP Morgan, ως επικεφαλής της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής για την Ελλάδα. Στη θέση του θα βρίσκεται ο έμπειρος και μέχρι χθες στενός συνεργάτης του Δημήτρης Τσάκωνας, ο οποίος ορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ.

Νέος διαγωνισμός για τα τρία ξενοδοχεία της Λακιτίρα

Στην προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση τριών ξενοδοχείων της Λακιτίρα θα προχωρήσει άμεσα ο ειδικός διαχειριστής, Deloitte, ύστερα από νεότερη απόφαση δικαστηρίου. Η Deloitte θα διενεργήσει νέο ανοικτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για το τουριστικό συγκρότημα που πωλείται εν συνόλω και περιλαμβάνει τις μονάδες Lakitira Suites, Lakitira Resort και Lakitira Helona Resort. Ο αγοραστής θα αναλάβει το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού τής υπό ειδική εκκαθάριση εταιρείας, αλλά και αυτών που απορρέουν από συμβάσεις με tour operators. Στον προηγούμενο διαγωνισμό εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έξι ενδιαφερόμενοι, οι H Hotels, Atrium Hotels, Eurobank, Atlantica, ένα βρετανικό fund και ένα fund ισραηλινών συμφερόντων.

Τεχνητή νοημοσύνη στη ναυτιλία

Tο 80% της Metis Cyberspace Technology SA (ΜΕΤIS) απέκτησε ο όμιλος Olympia με στόχο την είσοδο στην αγορά του ψηφιακού μετασχηματισμού της εμπορικής ναυτιλίας, έναν κλάδο πολλά υποσχόμενο και για τους δύο τομείς, τεχνολογία και ναυτιλιακές. Η Olympia πρόκειται να επενδύσει 4 εκατομμύρια έως το 2019 για την ανάπτυξη της METIS, η οποία εξειδικεύεται στα πεδία της ηλεκτρονικής μηχανικής, του IoT (Internet Of Things), του Cloud Computing και της τεχνητής νοημοσύνης, για τις ανάγκες της ποντοπόρου. Παρέχει ήδη μία υπηρεσία που επιτρέπει στις ναυτιλιακές να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του στόλου τους από έξυπνες συσκευές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Olympia, Κ. Καραφωτάκης, εξηγεί ότι το σύστημα της METIS αναπτύχθηκε αποκλειστικά από ομάδα Ελλήνων με εμπειρία στις ανάγκες και απαιτήσεις της ναυτιλίας και ξεκίνησε από την επιθυμία αυτής της ομάδας επιστημόνων και μηχανικών να δημιουργήσει μια καινοτόμο τεχνολογική λύση, η οποία θα φέρει την επανάσταση στον κλάδο της ναυτιλίας.

Την Τετάρτη γνωστοποιούνται οι παραδοχές για το stress test

Κρίσιμη είναι η επόμενη εβδομάδα για τις τράπεζες, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη 31 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα γνωστοποιήσει τις μακροοικονομικές παραδοχές του πανευρωπαϊκού stress test, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι μακροοικονομικές παραδοχές της ΕΚΤ (φωτ.) είναι κρίσιμης σημασίας καθώς από το πόσο αυστηρές ή αισιόδοξες θα είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ, απασχόληση, τιμές ακινήτων) για την τριετία 2018-2020 θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του stress test. Οι επιτελείς των τραπεζών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι η σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας μετά το 2015 που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο stress test, σε συνδυασμό με την πρόοδο στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επίτευξη των στόχων μείωσης διαμορφώνουν ένα μάλλον θετικό πλαίσιο. Αυτό που φαίνεται ωστόσο να ενδιαφέρει πιο πολύ την ΕΚΤ είναι να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η πρόοδος των οποίων θα επηρεάσει και το stress test.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή