ΚΟΣΜΟΣ

Αισιοδοξία για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Με την υπόσχεση να έχουν καταλήξει σε συμφωνία εντός επτά ημερών, η Αγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς εγκαινίασαν χθες την τελική φάση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία, με μοναδικό ερώτημα τη στάση της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που θα κληθεί να την επικυρώσει διά επιστολικής ψήφου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με το φιλόδοξο στόχο να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν χθες εντατικές συνομιλίες μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Aγκελα Μέρκελ και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του Μάρτιν Σουλτς.

Στην κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι οι διαπραγματευτές των υποψήφιων εταίρων θέτουν ως στόχο να ολοκληρώσουν το κοινό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης εντός μιας εβδομάδας – κάτι που θα αποτελέσει θετική έκπληξη, δεδομένου ότι ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν κρατούσαν εβδομάδες ή και μήνες. «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να κινηθούμε προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξη και πολύ αποφασισμένη», δήλωσε σχετικά η καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ.

Τελευταία δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD καταγράφει την πίεση που δέχεται το SPD, μεγάλο μέρος των στελεχών και οπαδών του οποίου απορρίπτει μια νέα κυβερνητική συνεργασία με τη συντηρητική παράταξη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το SPD θα έπαιρνε μόλις 19% αν γίνονταν εκλογές αύριο, έναντι 12% του ακροδεξιού κόμματος AfD.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ