SPD, αγώνας ταχύτητας μεταξύ Σουλτς και νεολαίας

SPD, αγώνας ταχύτητας μεταξύ Σουλτς και νεολαίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με 10 ευρώ γκρεμίζετε τον μεγάλο συνασπισμό». Η εκστρατεία της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για προσέλκυση νέων μελών με εκπτώσεις στο κόστος εγγραφής, ώστε να γείρει η πλάστιγγα της ψηφοφορίας εναντίον της συγκυβέρνησης δείχνει το βάθος του διχασμού στο εσωτερικό του δεύτερου γερμανικού κόμματος. Η οριακή πλειοψηφία με την οποία τα στελέχη του κόμματος έδωσαν το πράσινο φως, την περασμένη εβδομάδα, ώστε να αρχίσει η κύρια φάση των διαπραγματεύσεων, υποδηλώνει ότι η συναίνεση της πλειοψηφίας των μελών στην ψηφοφορία του Φεβρουαρίου/Μαρτίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως δεδομένη.

Αντιθέτως, η συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θεωρείται βέβαιη και αναμένεται το αργότερο ώς την επόμενη Κυριακή, καθώς σε περίπτωση αποτυχίας, τόσο η Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζεεχόφερ θα αναγκαστούν να αποχαιρετήσουν την πολιτική. Από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, οι πιέσεις για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων είναι πολλές, αλλά καμία δεν λειτουργεί τόσο καταλυτικά όσο το θέαμα των χιλίων νέων μελών την ημέρα, που γράφονται στο SPD για να καταψηφίσουν τον μεγάλο συνασπισμό.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στη Βρετανία, όταν το Εργατικό Κόμμα έγινε αίφνης εξαιρετικά ελκυστικό για ανθρώπους που διαφωνούσαν με την κεντρώα πολιτική των επιγόνων του Τόνι Μπλερ και προσχώρησαν μαζικά προκειμένου να αναδείξουν στην ηγεσία το αουτσάιντερ Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο Κόρμπιν, που τότε θεωρείτο ως η καταστροφή του κόμματος, του χάρισε ποσοστό 40% στις βουλευτικές εκλογές και τώρα προαλείφεται για την πρωθυπουργία της χώρας. Με το βλέμμα στη Μεγάλη Βρετανία, η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θεωρεί ότι η παράταξη έχει μέλλον μόνο αν πραγματοποιήσει μια τομή με το παρελθόν, ξεφύγει από τη σκιά των Χριστιανοδημοκρατών και ανανεωθεί στην αντιπολίτευση.

Το δίλημμα

Ενώ η ηγεσία του κόμματος επισημαίνει ότι σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών και νέων εκλογών, το SPD δεν θα πάρει ούτε το πενιχρό 20,5% που απέσπασε στις εκλογές του Οκτωβρίου, οι πολέμιοι του μεγάλου συνασπισμού σημειώνουν ότι στο τέλος μιας ακόμη τετραετίας στη σκιά της Αγκελα Μέρκελ, οι απώλειες θα είναι ακόμη πιο συντριπτικές.

Ο Μάρτιν Σουλτς επιχείρησε να υπερβεί το δίλημμα αυτό υποσχόμενος ότι θα διαπραγματευθεί βελτιώσεις στην προκαταρκτική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες, ώστε οι αμφιταλαντευόμενοι να εκτιμήσουν τη σημασία της επανόδου στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε ότι θα επιβάλει δραστικό περιορισμό των συμβολαίων απασχόλησης ορισμένου χρόνου, βελτιώσεις στις παροχές του δημόσιου συστήματος υγείας και περισσότερες επανενώσεις οικογενειών προσφύγων. «Η ανανέωση και η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν αλληλοαποκλείονται» δηλώνει ο Σουλτς απευθυνόμενος στο εσωκομματικό ακροατήριο. Μόλις τέσσερις μήνες μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η θέση των Σοσιαλδημοκρατών είναι στην αντιπολίτευση και σε κάθε περίπτωση ο ίδιος δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε μια κυβέρνηση Μέρκελ, ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει ότι ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών φέρεται έτοιμος να αναλάβει υπουργικές ευθύνες.

Ομως, για μια μερίδα του κόμματος, το ζητούμενο δεν είναι ποια διαπραγματευτικά οφέλη θα αποκομίσει ο Σουλτς αλλά πόσο γρήγορα θα καταφέρουν να γράψουν νέα μέλη ώστε να επηρεάσουν την ψηφοφορία. Η διαδικασία των επιστολικών ψήφων αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, το νωρίτερο που θα μπορούσε να αποκτήσει η Γερμανία κυβέρνηση είναι η 1η Απριλίου. Επειτα από τόσους μήνες αναμονής, θα είναι σαν ψέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή