Διαφωνία ΑΝΕΛ με τη γραμμή του Μαξίμου

Διαφωνία ΑΝΕΛ με τη γραμμή του Μαξίμου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που ζητεί η Ελλάδα είναι σύνθετη ονομασία με σλαβικό αμετάφραστο προσδιορισμό», ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, περιγράφοντας μία από τις προϋποθέσεις που θέτει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις της με τη γειτονική χώρα. Μπορεί αυτή η προϋπόθεση να αποτελέσει αφορμή να καμφθεί η αντίσταση των ΑΝΕΛ και να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο εταίρων; Οι πληροφορίες λένε πως «όχι». Πηγές από το κόμμα του Π. Καμμένου διερωτώντο πώς ένα τέτοιο σλαβικό όνομα θα μεταφράζεται στις υπόλοιπες γλώσσες, καθώς η μετάφραση αποτελεί εσωτερική υπόθεση της κάθε χώρας.

Με αυτό ως δεδομένο, η θέση των ΑΝΕΛ συμπυκνώνεται στο «καμία χρήση του όρου “Μακεδονία” σε οποιαδήποτε γλώσσα». Οι ίδιες πηγές, δε, παρέπεμπαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. η οποία «επανεπιβεβαίωσε» τη θέση του κόμματος περί μη χρήσης του όρου «Μακεδονία». Τούτων δοθέντων, είναι πλέον πρόδηλο πως στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σύγκλιση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν πρόκειται να υπάρξει. Το εύλογο ερώτημα είναι πλέον πώς συνάδει το δεδομένο πλέον χάσμα στο ζήτημα της ονομασίας με την επίσης σαφή θέση του κ. Καμμένου, σύμφωνα με την οποία «θα τιμήσει μέχρι τέλους την συμφωνία με τον κ. Τσίπρα». Μια πιθανή λύση του γρίφου έδωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, κ. Σγουρίδης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Θέματος, ρωτήθηκε για τι θα πράξει ο πρόεδρος του κόμματος στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός περάσει μια λύση για το Σκοπιανό από τη Βουλή. Για πρώτη φορά διατυπώθηκε από στέλεχος των ΑΝΕΛ η περίπτωση πιθανής αποχώρησης του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο ακόμα και αν συνέβαινε δεν συνεπάγεται, σύμφωνα με τον κ. Σγουρίδη, και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Αλλο στηρίζεις μια κυβέρνηση και άλλο μετέχω στην κυβέρνηση» ήταν η φράση του, η οποία ωστόσο συνοδεύτηκε από την επισήμανση πως όλα τα προαναφερθέντα είναι υποθέσεις εργασίας. Αυτό συμβαίνει καθώς στο εσωτερικό του συγκυβερνώντος κόμματος υπάρχει μια αίσθηση πως μέχρι να φθάσουμε σε τελική λύση «υπάρχει δρόμος ακόμα».

Οι «πονοκέφαλοι» πάντως στο εσωτερικό του κόμματος δεν λείπουν. Την ίδια ώρα που λαμβάνουν χώρα όλες οι ζυμώσεις με φόντο το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο Δ. Καμμένος κινείται στο όριο της κομματικής γραμμής. Και αυτό γιατί ενώ επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όπως αποτυπώνεται από υψηλόβαθμα χείλη (βλ. Δημήτρης Τζανακόπουλος), ο βουλευτής Β΄ Πειραιά εξαπολύει καθημερινά πυρά εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή