Σεξουαλική βία στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Σεξουαλική βία στα αμερικανικά πανεπιστήμια

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν έφτασα στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ το 2010 ως πρωτοετής φοιτητής, η αδελφότητα ΔΚΕ ήταν γνωστή για έναν και μόνο λόγο: το γεγονός πως και οι δύο πρώην πρόεδροι Μπους είχαν υπάρξει κάποτε μέλη της. Λίγες εβδομάδες έπειτα από την αρχή του εξαμήνου, ωστόσο, η ιστορική αδελφότητα, που έχει τις ρίζες της στο 1844, κατέλαβε τα πρωτοσέλιδα των εντύπων του πανεπιστημίου και πυροδότησε μια σειρά από εξαγριωμένες αντιδράσεις φοιτητών. Η αιτία ήταν αρκετά ανατριχιαστική. Ως τελευταία πρόκληση στη διαδικασία «μύησης» στην αδελφότητα, τα καινούργια μέλη της ξεκίνησαν μια πορεία, ημίγυμνα και με δεμένα τα μάτια, με τελικό προορισμό το Κέντρο Γυναικών του πανεπιστημίου. Καθώς έφταναν, οι δεκαοκτάχρονοι φοιτητές ξεκίνησαν να φωνάζουν σύσσωμοι ένα επαναλαμβανόμενο σύνθημα: «Το όχι σημαίνει ναι, το ναι σημαίνει πρωκτικό».

Ακόμη και οι ισχυρότεροι επικριτές της πολιτικής ορθότητας στην πανεπιστημιακή κοινότητα συμφώνησαν πως η ΔΚΕ είχε ξεπεράσει κάποια κόκκινη γραμμή. Οι αρχές του πανεπιστημίου κατέληξαν πως οι πράξεις της αδελφότητας έθιξαν την ακεραιότητα και τις αξίες του πανεπιστημίου και τιμώρησαν τη ΔΚΕ με πεντάχρονη αναστολή λειτουργίας. Ταυτόχρονα, η απάντηση του Γέιλ ενθάρρυνε δεκάδες φοιτήτριες να αναφέρουν στις αρχές τις δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής βίας ή και βιασμού – ένα πρώιμο #metoo που σόκαρε την πανεπιστημιούπολη και επεκτάθηκε σε αρκετά ιδρύματα των ΗΠΑ. Το Γέιλ υποσχέθηκε πως θα εντείνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσει και να αποτρέψει το φαινόμενο, ενώ η αδελφότητα εξακολουθούσε να λειτουργεί άτυπα. Το 2016, λίγο πριν από την άρση της αναστολής, ο πρόεδρος της Λουκ Περισέτι δήλωσε πως οι κυρώσεις είχαν μεταμορφώσει την κουλτούρα της ΔΚΕ. «Τα σημερινά μας μέλη κατανοούν το ιστορικό της απαγόρευσης και έχουν συνδράμει σε μια ολοκληρωτική πολιτισμική μεταστροφή της αδελφότητάς μας», είχε αναφέρει ο Λουκ. Εάν συνέβη ποτέ, η πολιτισμική μεταστροφή της αδελφότητας φάνηκε πως δεν κράτησε πολύ. Πριν από δύο μόλις εβδομάδες, δύο φοιτήτριες του Γέιλ ανέφεραν στον αμερικανικό Τύπο πως υπήρξαν θύματα βιασμού από πρώην μέλη της ΔΚΕ. Ο ένας εκ των δύο, μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο Λουκ.

Στατιστικά

Οι υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν είναι καθόλου καινούργιο φαινόμενο, ούτε περιορίζονται στην περίπτωση της απαρχαιωμένης κουλτούρας της ΔΚΕ και των διάφορων αδελφοτήτων. Εξι διαφορετικές έρευνες δείχνουν πως σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες που φοιτούν σε αμερικανικά ιδρύματα ενδέχεται να πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ιδιαίτερο ρόλο στις ανησυχητικές στατιστικές διαδραματίζει σίγουρα η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ μέχρι τα 21 – καθώς αποτελεί «απαγορευμένο καρπό», το αλκοόλ καταναλώνεται υπερβολικά και ανεύθυνα από τους νεαρούς Αμερικανούς φοιτητές, οδηγώντας σε θολές, αμήχανες και συχνά προβληματικές σεξουαλικές επαφές. Για να καταπολεμήσει τη μάστιγα, το υπουργείο Παιδείας την περίοδο της προεδρίας του Ομπάμα έστειλε το 2011 επιστολή στα ανώτερα ιδρύματα της χώρας, καθιστώντας τα ίδια υπεύθυνα για τη διαχείριση υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης στις πανεπιστημιουπόλεις τους.

Ωστόσο, η στάση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ σε ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι δίκοπο μαχαίρι. Αναλαμβάνοντας τον ρόλο «δικαστή», τα πανεπιστήμια αντιδρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στις κατηγορίες και διατηρούν χαμηλότερα όρια επαρκών αποδείξεων, γεγονός που ευνοεί τα θύματα, αλλά χαρακτηρίζεται άδικο από τους κατηγορούμενους φοιτητές. Από την άλλη, οι αποφάσεις των πανεπιστημιακών αρχών είναι συχνά αυθαίρετες – υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το Γέιλ τιμώρησε τον κατηγορούμενο με αποβολή, ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, αντίστοιχες ή και χειρότερες κατηγορίες λύθηκαν με απλή προειδοποίηση. Ταυτόχρονα, θύματα και κατηγορούμενοι υποχρεώνονται από τις πανεπιστημιακές αρχές να τηρήσουν πλήρη εμπιστευτικότητα, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις της φοιτητικής κοινότητας. «Νιώθω πως, παρότι κέρδισα την υπόθεση, έχασα τη φωνή μου», ανέφερε ανώνυμα το ένα από τα δύο θύματα του πρόσφατου βιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή