Μυστικά, ψέματα και συγκλίσεις

Μυστικά, ψέματα και συγκλίσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανύποπτο χρόνο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στην ερώτησή μου, «γιατί τελικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να προκαλέσουν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, μη συναινώντας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;», απάντησε: «Διότι δεν θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε στην εκλογική βάση γιατί δεν ρίξαμε την κυβέρνηση, ενώ είχαμε τη δυνατότητα και αυτό μπορεί να είχε κόστος». Στην τρέχουσα συγκυρία, ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι στα εθνικά θέματα επιβάλλονται η αναζήτηση συγκλίσεων και ο παραγκωνισμός των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Η απάντηση στην τουλάχιστον επιφυλακτική στάση που τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πρωθυπουργικό προσκλητήριο, πιθανότατα βρίσκεται στον τρόπο που επέλεξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να κινηθεί στα τέλη του 2014. Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης δεν θα έπρεπε να γίνει με όρους αναζήτησης των ελάχιστων συγκλίσεων από τις πολιτικές δυνάμεις και διαμόρφωσης εθνικής γραμμής;

Η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ φέρνει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε άγνωστα νερά. Η μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης ήταν σχεδόν μονοθεματική, επικεντρωμένη στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, προκειμένου να «τρέξει» το πρόγραμμα εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων και να εξασφαλίζεται η εκταμίευση των δόσεων. Στο μνημονιακό «γήπεδο» η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης χαράχθηκε από νωρίς και αφορούσε τα πεπραγμένα των «προηγούμενων» που μας οδήγησαν μέχρι εδώ και τον δικό της μνημονιακό συμβιβασμό παρά τις καλές προθέσεις. Βεβαίως, τα όρια και οι διαφορές μεταξύ μνημονίων είναι δυσδιάκριτα.

Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά τις συναντήσεις ενημέρωσης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, το περασμένο Σάββατο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο μήνυμά του σε προσπάθεια αναζήτησης συγκλίσεων. Δύο ημέρες αργότερα, οι πολιτικοί αρχηγοί μάθαιναν από την τηλεόραση, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, τη φόρμουλα με βάση την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση, την επιδίωξη ενός συμφώνου λύσης, όπως το ονόμασε και το πλαίσιο εντός του οποίου αυτό θα κινείται. Εξέλιξη που, όπως ήταν αναμενόμενο, αντί να κατευνάσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για εν κρυπτώ κινήσεις της κυβέρνησης και δημιουργία τετελεσμένων, τις ενέτεινε.

Η καχυποψία της αντιπολίτευσης για μικροπολιτικό καιροσκοπισμό, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο κινήθηκε η κυβέρνηση κατά το παρελθόν, είναι βέβαιη. Το ερώτημα που γεννάται, με βάση και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είναι κατά πόσον θα αποδειχθεί ειλικρινής η αναζήτηση συγκλίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή