Αθώωσε 28 Ρώσους αθλητές το CAS για υπόθεση ντόπινγκ

Αθώωσε 28 Ρώσους αθλητές το CAS για υπόθεση ντόπινγκ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) επέφερε σοβαρό πλήγμα στο κύρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και στις προσπάθειες καταπολέμησης του ντόπινγκ, αθωώνοντας 28 Ρώσους αθλητές που είχαν τιμωρηθεί για συμμετοχή στο ρωσικό σύστημα ντόπινγκ και ελαφρύνοντας τις ποινές άλλων 11.

Με χθεσινή του απόφαση το CAS έκανε δεκτές τις εφέσεις 28 Ρώσων που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014, εκτιμώντας ότι οι αποδείξεις που προσκόμισε η ΔΟΕ δεν επαρκούν για την επιβεβαίωση της ενοχής τους. Ετσι οι ποινές τους ανατρέπονται τελεσίδικα, τα ρεκόρ και τα μετάλλιά τους στο Σότσι ισχύουν και πάλι και τους επιτρέπεται και η συμμετοχή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν στην Πγιoνγκτσάνγκ σε μια εβδομάδα.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε την ενοχή των άλλων 11 Ρώσων και τον αποκλεισμό τους απο την Πγιoνγκτσάνγκ, ωστόσο ακυρώνει τον εφ’ όρου ζωής αποκλεισμό τους που είχε επιβάλει η ΔΟΕ.

Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει χιονοστιβάδα εφέσεων από Ρώσους αθλητές πολλών αθλημάτων κατά της ΔΟΕ και διεθνών ομοσπονδιών, ενώ πλέον οι ομοσπονδίες των αθλημάτων θα είναι εξαιρετικά φειδωλές στην τιμωρία Ρώσων αθλητών χωρίς περαιτέρω αποδείξεις ενοχής.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας Πάβελ Κολόμπκοφ ζήτησε να επιτραπεί άμεσα στους δικαιωθέντες να λάβουν μέρος στην Πγιoνγκτσάνγκ, ενώ ο πρόεδρος της ρωσικής ολυμπιακής επιτροπής Αλεξάντερ Ζούκοφ χαρακτήρισε την απόφαση «δίκαιη».

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, του Ρώσου επιστήμονα που αποκάλυψε το σκάνδαλο ντόπινγκ, τόνισε ότι η απόφαση «αποφυλακίζει» τους περισσότερους αθλητές, σε άλλους επιβάλλει δυσανάλογα μικρές ποινές και «θα αποθρασύνει όσους ντοπάρονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή