Προειδοποίηση της Δαμασκού στην Αγκυρα

Προειδοποίηση της Δαμασκού στην Αγκυρα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν της βόρειας Συρίας ισοδυναμούν με παράνομη κατοχή και θα αντιμετωπιστεί ανάλογα. Στην αυστηρή αυτή προειδοποίηση προέβη χθες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, ύστερα από δύο εβδομάδες επιφυλακτικότητας και συγκρατημένων αντιδράσεων της Δαμασκού στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον των Κούρδων. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «κατάφωρη επιθετικότητα» της Τουρκίας, η οποία «θα αντιμετωπιστεί ως πράξη κατοχής», αλλά δεν αναφέρεται με τι τρόπο σχεδιάζει να αντιδράσει η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε τη δυσφορία του έναντι της Γαλλίας, με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα Le Figaro. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε «προσβλητική» την αναφορά του Γάλλου προέδρου σε τουρκική «εισβολή», προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν δικαιούται «να δίνει μαθήματα» σε τρίτους λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της στην Αλγερία και σε άλλες χώρες της Αφρικής.

Στο μεταξύ, τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν χθες, σε επιθέσεις Κούρδων ανταρτών, οι οποίες εκδηλώθηκαν στη νότια τουρκική επαρχία Χακάρι, κοντά στα συριακά σύνορα και στα όρη Καντίλ, στα σύνορα με το Ιράκ, όπου διατηρεί βάσεις η κουρδική αποσχιστική οργάνωση ΡΚΚ. O τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των επιχειρήσεων έχει καταλάβει περί τα είκοσι χωριά, στη βόρεια ζώνη του Αφρίν, ενώ ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε σε 800 τους Κούρδους μαχητές που έχουν σκοτωθεί από τον τουρκικό στρατό στη βόρεια Συρία. Τέλος, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» φιλοξενεί ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο οι Κούρδοι μαχητές πλήττουν τις τουρκικές δυνάμεις με αντιαρματικούς πυραύλους που προέρχονται από στρατούς του ΝΑΤΟ και άλλους ρωσικής κατασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή