Διετάχθη έρευνα για τα περιστατικά βίας σε πανεπιστήμια

Διετάχθη έρευνα για τα περιστατικά βίας σε πανεπιστήμια

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από αλλεπάλληλες καταγγελίες για ύπαρξη φαινομένων εκτεταμένης ανομίας στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για διάπραξη ακόμα και σοβαρών κακουργημάτων μέσα στα πανεπιστήμια, η Εισαγγελία της Αθήνας αποφάσισε να παρέμβει και να διατάξει έρευνα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε να εισέλθει εισαγγελέας στον χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και να διενεργήσει έρευνα για περιστατικά βίας και ανομίας, που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, καθώς και για άλλα τα οποία ενδεχομένως παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι.

Η έρευνα, που εκτιμάται ως σημαντική ενέργεια της Εισαγγελίας, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εγκληματικότητα στους χώρους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έχει ανατεθεί ήδη στον εισαγγελέα Γ. Καλούδη, ο οποίος θα επισκεφθεί επιτόπου τους χώρους όπου έχουν καταγγελθεί βίαια περιστατικά, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και πρώην ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων, ενώ αναμένεται να λάβει καταθέσεις τόσο από καθηγητές που είχαν την τόλμη να καταγγείλουν δημόσια τις βιαιότητες και την εκτεταμένη ανομία όσο και από θύματα επιθέσεων μέσα στα ΑΕΙ.

Η εισαγγελική έρευνα θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, διερευνώντας τη διάπραξη εγκλημάτων όπως βίαιες συμπεριφορές, κλοπές, διακίνηση και εμπόριο ναρκωτικών, ακόμα και σεξουαλικού τύπου επιθέσεις. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, που είναι η πρώτη που γίνεται για φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια, θα έχουν τη δυνατότητα καθηγητές και άλλοι παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας να περιγράψουν και να καταγγείλουν τι πραγματικά συμβαίνει σε χώρους που μόνον για εγκληματικές πράξεις δεν προσφέρονται.

Την ίδια στιγμή, το Παν. Αθηνών σε ανακοίνωσή του για τις κλοπές και ληστείες στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου διευκρίνισε ότι το σύστημα φύλαξής της (με την ανάδοχο εταιρεία, τους φύλακες/ νυχτοφύλακες αορίστου χρόνου και τους επιστάτες ορισμένου χρόνου) έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία έτη και λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά, περιλαμβάνοντας σημεία σταθερής φύλαξης, πεζή περίπολο, εποχούμενες περιπολίες από δύο αυτοκίνητα και ένα δίκυκλο, καθώς και δίκτυο συναγερμών. Το προσωπικό φύλαξης έχει όμως καθαρά αποτρεπτικό χαρακτήρα και καθήκον να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές όπου απαιτείται, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δύναμη αστυνόμευσης και καταστολής. Τα όργανα και οι υπηρεσίες του ΕΚΠΑ αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα βλάβες και φθορές από τρίτους, όταν αυτές αφορούν υποδομές που σχετίζονται με την ασφάλεια των ανθρώπων και της περιουσίας του και ενεργούν άμεσα. Οσον αφορά την αποκατάσταση λειτουργίας τμήματος του κοινόχρηστου φωτισμού, έχει ήδη εγκατασταθεί ανάδοχος εργολάβος έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, η διαδικασία ολοκλήρωσης του οποίου διήρκεσε πέραν του εξαμήνου, αν και η διενέργειά του αποτελούσε άμεση προτεραιότητα με εξαιρετικά σφικτό χρονοδιάγραμμα.

Αίσθημα ανασφάλειας

Μεμονωμένα γεγονότα και αναφορές που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και απογοήτευσης στους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους καλό θα ήταν να μην απομονώνονται από το ευρύτερο πλαίσιο και πάντα να επιβεβαιώνονται από τις αρμόδιες αρχές για την ακρίβειά τους, όταν στον αντίποδα χιλιάδες απόφοιτοι του ΕΚΠΑ, όπως οι ίδιοι ομολογούν, ανακαλύπτουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους και την αναγνώριση και τον σεβασμό προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζοντας τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα διεθνώς, μεταξύ αυτών και σε γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή