Βενιζέλος κατά κυβέρνησης, Ν.Δ. με όχημα το Σκοπιανό

Βενιζέλος κατά κυβέρνησης, Ν.Δ. με όχημα το Σκοπιανό

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή κριτική, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία, άσκησε ο Ευ. Βενιζέλος με αφορμή το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η μεν κυβέρνηση «πήγε να κάνει ένα πολιτικό τέχνασμα» για να εκθέσει την αντιπολίτευση προκαλώντας τελικά εσωτερική σύγκρουση, η δε Ν.Δ. λειτουργώντας «αυτοπροστατευτικά» αρνήθηκε να αναλάβει οποιοδήποτε κόστος. Η διαμόρφωση του εν λόγω σκηνικού, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα, μεταφέροντας ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε την επιχειρηματολογία μέρους της αξιωμ. αντιπολίτευσης περί εκκίνησης από μηδενική βάση. «Ο διάλογος διαρκεί 25 χρόνια και είναι θεσμικά επιβεβλημένος σε επίπεδο διεθνούς δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά επικαλούμενος τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1993.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα έχει εθνικά διαμορφωμένη θέση που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, δεν εστίασε μόνο στο ονοματολογικό αλλά και στην ευρύτερη διασφάλιση των εθνικών δικαίων. Κάτι τέτοιο, υπογράμμισε, θα συμβεί με μία οριστική συμφωνία που θα αντικαταστήσει την ενδιάμεση του ’93 και θα περιέχει όλες τις αναγκαίες ρήτρες οι οποίες ακολούθως θα πρέπει να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να εκμηδενιστούν οι αλυτρωτικές βλέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή