ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάεφ: Να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια «Μακεδόνων» και Ελλήνων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως μια «επιπλέον εγγύηση» για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επανήλθε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Nova της Βουλγαρίας.

Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίλυση της 25ετούς διαμάχης με τους Έλληνες έως τα μέσα του 2018 ώστε στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Ιουνίου.

Ωστόσο εμμένει στην ανάγκη σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας και των δύο χωρών στη δήλωσή τονίζοντας ότι η λύση που θα προταθεί θα πρέπει να διαφυλάσσει την «αξιοπρέπεια των "Μακεδόνων" και των Ελλήνων».

«Το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια πρόσθετη εγγύηση για τους Έλληνες φίλους μας γιατί θα απομακρύνει όλες τις αμφιβολίες καθώς οι λαοί θα υποστηρίξουν τη λύση. Είμαι σίγουρος ότι οι "Μακεδόνες" είναι έτοιμοι γι' αυτό. Ωστόσο είμαστε ακόμα εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των "Μακεδόνων" και των Ελλήνων» είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα «ότι θα φτάσουμε σε λύσεις αποδεκτές για τις δύο πλευρές γιατί η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρεί την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο κρατών. Αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να χτίζονται συνεργασίες και αυτό προϋποθέτει μια βιώσιμη διευθέτηση».

Το ζήτημα της ταυτότητας των πολιτών της γείτονος αναδεικνύεται σε «αγκάθι» στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και όλα τα συνδεδεμένα ζητήματα. Το θέμα κυριάρχησε και στις δηλώσεις που έκαναν χθες οι αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ και ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, μετά τις επαφές τους στα Σκόπια. «Κανείς, ούτε καν οι Ελληνες γείτονές μας, δεν μπορεί να σταματήσει το δικαίωμά μας, ή το δικαίωμα των συμπολιτών μου να είναι Μακεδόνες και να μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντησή του με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ