ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο δημοσιοποίησε το υπόμνημα που κατηγορεί το FBI για μεροληψία

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Λίγα λεπτά μετά τον αποχαρακτηρισμό του από τον Αμερικανό πρόεδρο, η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησε το τετρασέλιδο υπόμνημα που συνέταξε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το οποίο αποδίδει «προκατάληψη» εκ μέρους του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης σε βάρος του Τραμπ.

Το αμφιλεγόμενο υπόμνημα  αναφέρει ότι ο «φάκελος» που συνέταξε ο πρώην πράκτορας της ΜΙ6 Κρίστοφερ Στιλ για τις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ στη Ρωσία αποτελούσε το «κύριο μέρος» της αίτησης που υπέβαλε η ομοσπονδιακή αστυνομία, προκειμένου να λάβει άδεια για να παρακολουθήσει έναν σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, τον Κάρτερ Πέιτζ. Σε κανένα από τα αιτήματα που υπέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγεται το FBI, δεν αποκαλυπτόταν ότι η σύνταξη αυτού του «φακέλου» χρηματοδοτήθηκε από τη Χίλαρι Κλίντον και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα πάντα με το τετρασέλιδο υπόμνημα, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθυντής του FBI, Άντριου Μακέιμπ, κατέθεσε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι δεν θα είχε επιδιωχθεί να εκδοθεί εντολή παρακολούθησης για τον σύμβουλο του Τραμπ χωρίς τις πληροφορίες που περιέχονταν στον φάκελο αυτόν. Ο Μακέιμπ παραιτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας αφού κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ για μεροληψία σε βάρος του.

Ο Στιλ έπαψε να είναι πηγή του FBI, επειδή αποκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης, το 2016, τους δεσμούς του με την ομοσπονδιακή αστυνομία. Τον Σεπτέμβριο του 2016 εξέφρασε σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης την «αγωνία» του να μην εκλεγεί ο Τραμπ στην προεδρία.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι πιστεύει ο ίδιος για το περιεχόμενο αυτού του υπομνήματος, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι είναι «ντροπή» και ότι πολλοί άνθρωποι «θα έπρεπε να ντρέπονται».

«Νομίζω ότι είναι φριχτό, αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Πιστεύω ότι είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στη χώρα (...) Πολλοί άνθρωποι θα έπρεπε να ντρέπονται για τους ίδιους και πολύ χειρότερα από αυτό», προσέθεσε.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ