«Επίπληξη» Κοτζιά προς Νίμιτς: Είστε αναρμόδιος να μιλάτε για την πολιτική της Αθήνας

«Επίπληξη» Κοτζιά προς Νίμιτς: Είστε αναρμόδιος να μιλάτε για την πολιτική της Αθήνας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή επισήμανση προς τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για την πολιτική της Αθήνας στις διαπραγματεύτσεις με τα Σκόπια, αλλά ούτε και να την περιγράφει λαναθασμένα, απηύθυνε προς τον Μάθιου Νίμιτς, ο Νίκος Κοτζιάς.

«Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.

Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση χαιρετίζεται «η σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

Η αντίδραση της Αθήνας έρχεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια δήλωσε ότι «δεν έχει ακούσει τίποτα από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού των Σκοπίων». 

Επιπλέν σε σημερινή συνέντευξή του στο Euronews και  κληθείς να σχολιάσει το θέμα ταυτότητας που έθεσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ, ο Μάθιου Νίμιτς απάντησε:  «Όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Το όνομα, η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών. Και πιστεύω ότι η λύση είναι εφικτή και θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες».

Όσον αφορά την (χαιρετισθείσα από τον υπουργό) παρέμβαση του Βαρθολομαίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε δήλωσή του ανέφερε:

«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως η Μητέρα Εκκλησία όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Βαλκανικής, εξ αφορμής των συζητήσεων για το θέμα του ονόματος της FYROM, κάνει έκκληση προς όλους τους ενδιαφερομένους για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή