ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συλλήψεις 29 γυναικών επειδή έβγαλαν τη μαντίλα τους

Ολο και συχνότερα νέες γυναίκες κάνουν ακτιβισμό στο Ιράν αφαιρώντας τη μαντίλα τους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η αστυνομία της Τεχεράνης συνέλαβε 29 γυναίκες, με την κατηγορία πως οι ίδιες «εξαπατήθηκαν» ώστε να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον νόμου που αναγκάζει τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ σε κάθε κοινωνική περίσταση, σύμφωνα με χθεσινές αναφορές ιρανικών μέσων ενημέρωσης.

Το τελευταίο διάστημα, το νέο ισχυρό κύμα διαδηλώσεων έχει αναζωπυρώσει το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του χιτζάμπ, καθώς φωτογραφίες και βίντεο με γυναίκες που αφαιρούν τη μαντίλα τους και την ανεμίζουν δημόσια σε πολυσύχναστους δρόμους κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου.

Η αστυνομία της Τεχεράνης δήλωσε πως τέτοιου είδους διαδηλώσεις υποκινήθηκαν από παράνομα δορυφορικά κανάλια εκτός του Ιράν. «Στον απόηχο των παρεμβάσεων από δορυφορικά κανάλια, στο πλαίσιο της εκστρατείας “Λευκές Τετάρτες”, 29 γυναίκες που εξαπατήθηκαν ώστε να αφαιρέσουν τη μαντίλα τους συνελήφθησαν από την αστυνομία», δήλωσε χαρακτηριστικά το Tasnim News, το ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Οι «Λευκές Τετάρτες» ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Μασίχ Αλινετζάντ τον Μάιο 2017, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να φορούν λευκές μαντίλες ή ακόμα και να τις αφαιρούν εντελώς σε αμφισβήτηση του ισχύοντος καθεστώτος. Η ίδια δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Guardian πως «η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε το 2014 πως επέπληξε, συνέλαβε ή έστειλε στο δικαστήριο περίπου 3,6 εκατομμύρια γυναίκες για τον λόγο ότι δεν φορούσαν ωραίο χιτζάμπ, συνεπώς αυτές οι συλλήψεις δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Εάν οι άνθρωποι διαδηλώνουν, αυτό συμβαίνει εξαιτίας, ακριβώς, αυτής της καταστολής».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ