Σενάρια για αλλαγή εκ των έσω στη Βενεζουέλα

Σενάρια για αλλαγή εκ των έσω στη Βενεζουέλα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν σχεδιάζει να παρέμβει άμεσα για την αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα. Ωστόσο, πιθανολογεί (διάβαζε εύχεται) κίνημα ομάδας στρατιωτικών για την ανατροπή του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. Τη σημαντική αυτή πληροφορία έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, προτού αναχωρήσει για περιοδεία σε πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Δεν πιέζουμε για αλλαγή καθεστώτος ή απομάκρυνση του προέδρου Μαδούρο. Εκείνο που προτείνουμε είναι ο σεβασμός του ίδιου του δικού τους συντάγματος», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, χρεώνοντας στην κυβέρνηση Μαδούρο αθέμιτες παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, κατά παράβαση του συντάγματος που εγκρίθηκε επί ημερών Ούγκο Τσάβες. Ο Μαδούρο διεκδικεί την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές που αναμένονται τέλη Απριλίου. Τα ποσοστά δημοτικότητάς του είναι χαμηλά λόγω της οικονομικής κρίσης, του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και του υποσιτισμού μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού αυτής της πλούσιας σε πετρέλαια χώρας.

Το Καράκας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι υπονομεύει την οικονομία της Βενεζουέλας και συνδαυλίζει την εσωτερική αναταραχή για να ανατρέψουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση και να σφετεριστεί τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.

Ειρηνική μεταπολίτευση

Σχετικά με ενδεχόμενο «ανακτορικού πραξικοπήματος» στο Καράκας, ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε: «Στην ιστορία της Βενεζουέλας και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής συχνά αποφασίζει ο στρατός. Οταν τα πράγματα γίνουν τόσο άσχημα, που η στρατιωτική ηγεσία θα συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί πλέον να προσφέρει στον λαό, τότε θα βάλει μπρος μια ειρηνική μεταπολίτευση». Πάντως, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν προσέφερε καμία ένδειξη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του διαθέτουν βάσιμες πληροφορίες για ανάλογες κινήσεις στο στράτευμα της Βενεζουέλας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή