«Οργια» σπατάλης στη FIFA του Μπλάτερ

«Οργια» σπατάλης στη FIFA του Μπλάτερ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα της σπατάλης που γινόταν κατά την περίοδο του επί πολλά έτη προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος αποκαθηλώθηκε για διαφθορά και του στενού του συνεργάτη του, πρώην γενικού γραμματέα, Τζερόν Βάλκε, προκύπτει από την έκθεση που έδωσε η FIFA στη δημοσιότητα και η οποία καλύπτει την περίοδο 2006-2015.

Η έκθεση της FIFA παραγγέλθηκε από τον Τζιάνι Ινφαντίνο μετά την εκλογή του ως προέδρου της παγκόσμιας συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου και διενεργήθηκε από την εταιρεία BDO, η οποία προσφέρει υπηρεσίες ελέγχου και διασφάλισης.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση γίνεται αναφορά σε πώληση εισιτηρίων στη μαύρη αγορά, πανάκριβες μετακινήσεις με ιδιωτικά τζετ και τραπεζικούς λογαριασμούς που γέμιζαν με χρήματα από τη FIFA και χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο πήγαιναν σε «φιλανθρωπικούς σκοπούς».

Συγκεκριμένα:

• Η έκθεση υπογραμμίζει τις πωλήσεις εισιτηρίων στη μαύρη αγορά σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και την πιθανότητα κατάχρησης της χρηματοδότησης των παγκόσμιων αναπτυξιακών προγραμμάτων της FIFA, αφού δεν υπήρξε επιτήρηση.

• Υπογραμμίζει επίσης την έλλειψη οποιασδήποτε «διαδικασίας έγκρισης για τη χρήση ιδιωτικών τζετ», ιδιαίτερα από τον Βάλκε. Η FIFA δαπανούσε κατά μέσον όρο 4,9 εκατ. δολ. ετησίως για χρήση ιδιωτικών τζετ από το 2010 ώς το 2014 και 7,9 εκατ. δολ. μόνο το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016, το πρώτο έτος της προεδρίας του Ινφαντίνο, «οι δαπάνες για ιδιωτικές αεροπορικές πτήσεις μειώθηκαν κατά 88%» σε σύγκριση με την περίοδο 2010-14 αναφέρει η έκθεση.

• Μέχρι το 2014, ο Μπλάτερ και ο Βάλκε είχαν ο καθένας τον αποκλειστικό έλεγχο ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο η FIFA κατέβαλε χρήματα προκειμένου να τα δωρίζουν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και σε οργανισμούς της επιλογής τους.

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα χρήματα του συγκεκριμένου λογαριασμού για να χρηματοδοτήσει το «Ιδρυμα Μπλάτερ» στη γενέτειρά του, στην Ελβετία.

«Φαίνεται ότι υπήρξε ελλιπής επίβλεψη αυτών των λογαριασμών παρότι είχαν καταγραφεί στα οικονομικά αρχεία της FIFA», αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ του 2006 και του 2014 «ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της FIFA» («φωτογραφίζεται» ο Μπλάτερ), έδωσε «πάνω από 2,5 εκατ. δολ. σε πολυάριθμα ιδρύματα και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις στη γενέτειρά του».

Χωρίς να αναφέρονται ονόματα, από την έκθεση προκύπτει ότι «δύο πρώην μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA αποζημιώθηκαν για δαπάνες συνολικού ύψους άνω των 780.000 δολ. (632.000 ευρώ) και 390.000 δολ., αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μόλις ενός έτους». Κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας «ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της FIFA αποζημιώθηκε για έξοδα ταξιδιού συνολικού ύψους άνω των 300.000 δολ.». Ο Τσακ Μπλέιζερ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA από τις ΗΠΑ, μέχρι να κατηγορηθεί για διαφθορά το 2013 είχε μετατραπεί σε πληροφοριοδότη του FBI. Ακόμη κι αν είχε αποκομίσει εκατομμύρια δολάρια από τις συμβάσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όπως αναφέρθηκε στα αμερικανικό δικαστήριο πέρυσι, ο Μπλέιζερ φέρεται να αποζημιώθηκε για δύο πτήσεις επιστροφής ενώ είχε κάνει μόνο μία. Τα ανύπαρκτα εισιτήρια κόστιζαν 13.000 δολ. παραπάνω.

Ο Αλφρέντο Σάσο γιος ενός πρώην μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, του Ισαάκ Σάσο από την Κόστα Ρίκα, έλαβε 15.000 δολ. ως αποζημίωση για έξοδα σε μία εκδήλωση της FIFA, στην οποία ο πατέρας του δεν παρέστη ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή