ΚΟΣΜΟΣ

UNICEF: Τουλάχιστον 83 παιδιά σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή τον Ιανουάριο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τουλάχιστον 83 παιδιά, στην πλειονότητά τους από τη Συρία, σκοτώθηκαν στη διάρκεια ενός «αιματηρού» Ιανουαρίου, κατά τις συγκρούσεις που μαίνονται στις χώρες τους στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ανέφερε σήμερα η Unicef. «Η εντατικοποίηση της βίας στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στο κράτος της Παλαιστίνης και στην Υεμένη» είχε «ολέθριες» συνέπειες για τη ζωή των παιδιών, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο περιφερειακός διευθυντής της Unicef για την περιοχή αυτή, Γκέερτ Καπελέρε. «Μόνο τον Ιανουάριο, τουλάχιστον 83 παιδιά σκοτώθηκαν (…) στις τρέχουσες συγκρούσεις, σε επιθέσεις αυτοκτονίας, ή πέθαναν από το κρύο προσπαθώντας να διαφύγουν από εμπόλεμες περιοχές», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για παιδιά που κατέβαλαν το πιο υψηλό τίμημα για πολέμους για τους οποίους δεν είναι υπεύθυνα.

Στη Συρία όπου ο πόλεμος μαίνεται από το 2011, «59 παιδιά σκοτώθηκαν στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων», σύμφωνα με τη Unicef, ενώ στην Υεμένη, 16 παιδιά έχασαν επίσης τη ζωή τους «σε επιθέσεις σε όλη τη χώρα». Στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, «τρία παιδιά σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας και άλλα τρία, ενώ έπαιζαν κοντά σε εκρηκτικούς μηχανισμούς» σύμφωνα με την ανακοίνωση. Από έκρηξη νάρκης έχασε επίσης τη ζωή του ένα παιδί στην παλιά πόλη της Μοσούλης, πρώην προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Kράτος στο βόρειο Ιράκ, ενώ, τέλος, ένα παιδί σκοτώθηκε από σφαίρα σε ένα χωριό κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Όπως διευκρίνησε η Unicef, «16 Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά που έφευγαν από την πατρίδα τους, πέθαναν από το κρύο στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας» στο Λίβανο. «Δεν είναι εκατοντάδες, ούτε χιλιάδες, αλλά εκατομμύρια τα παιδιά στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική που τους έχουν κλέψει την παιδική ηλικία, που τα έχουν ακρωτηριάσει, τα έχουν τραυματίσει, τα έχουν συλλάβει, τα έχουν εμποδίσει να πάνε στο σχολείο (…) και τα έχουν στερήσει από το πιο στοιχειώδες δικαίωμα, εκείνο του παιχνιδιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για τον Καπελέρε, «μπορεί ίσως κάποιος να φιμώνει τα παιδιά, αλλά οι φωνές τους θα εξακολουθήσουν να ακούγονται!».
«Το μήνυμά τους είναι και δικό μας: η προστασία των παιδιών είναι θεμελιώδης σε κάθε περίπτωση, αποτελεί τμήμα του δικαίου του πολέμου», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ