Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενόψει της αύξησης επιτοκίων

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενόψει της αύξησης επιτοκίων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές ομολόγων και στα χρηματιστήρια. Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο αναθέρμανσης του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία πιθανώς να υποχρεώσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό απ’ ό,τι αναμένεται σε αύξηση του κόστους δανεισμού.

Μετά την εντυπωσιακή, αδιάκοπη και πολύμηνη άνοδο των τιμών των μετοχών, από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας σημειώνονται μαζικές πωλήσεις και οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών βρίσκονται στα υψηλά τετραετίας. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε άνοδο των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων, συμπαρασύροντας συνολικά τις αποδόσεις. Πάντως, όπως παρατηρεί ο Σέιν Ολιβερ, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της AMP Capital, «η αναδίπλωση στους δείκτες θα συνεχιστεί ενόψει της σκλήρυνσης της πολιτικής της Fed. Ενδεχομένως να μην είναι τίποτε άλλο από μία καθυστερημένη διόρθωση της τάξεως του 10%, αλλά όχι η απαρχή μιας περιόδου υποτονικού αγοραστικού ενδιαφέροντος».

Σε ανάλογη εκτίμηση προχωρεί και ο Πάτρικ Σόβιτζ, υπεύθυνος παγκόσμιας στρατηγικής ποικίλων περιουσιακών στοιχείων της JPMorgan Asset Μanagement: «Σήμερα, τα χρηματιστήρια είναι πιο σωστή επιλογή απ’ ό,τι οι ομολογιακές αγορές όσον αφορά τους επενδυτές, οι οποίοι τοποθετούν κεφάλαια σε διαφορετικές κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων», τόνισε ο κ. Σόβιτζ. «Πάντως, η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών και οι υπερτιμημένοι τίτλοι δεν αρκούν να προκαλέσουν σοβαρή και παρατεταμένη κάμψη».

Διαφορά αποδόσεων

Πριν από έναν μήνα, η διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ 10ετούς και 2ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε κάτω από τις 50 μονάδες βάσης. Ηταν η μικρότερη διαφορά σε διάστημα δεκαετίας. Είχε να κάνει με τις ασθενικές πληθωριστικές πιέσεις και με το ότι η Fed πραγματοποίησε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Η τράπεζα έχει μέχρι σήμερα αυξήσει πέντε φορές τα επιτόκιά της από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ αναμένεται να το επαναλάβει τουλάχιστον δύο φορές φέτος. Ισως, όμως, αυτός ο σχεδιασμός να αλλάξει, ειδικά μετά τα τελευταία στοιχεία τα οποία έδειξαν αύξηση μισθών το 2017 κατά 2,9% στις ΗΠΑ. Η αύξηση ήταν η υψηλότερη από το 2009. Αρα, αυτό αποτελεί δείγμα εντονότερων πληθωριστικών πιέσεων. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών του Σικάγου, όσοι βάζουν στοιχήματα, καθώς και τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στα 2ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ κατά 27.980 συμβόλαια. Η επένδυση σε βραχυπρόθεσμο επενδυτικό προϊόν σημαίνει ότι οι συναλλασσόμενοι προσβλέπουν σε μείωση της αξίας του, ενώ σε ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό προϊόν σε άνοδο. Με την πτώση των τιμών των ομολόγων, οι αποδόσεις ενισχύονται, και αντιστρόφως.

Την περασμένη εβδομάδα, η πτώση των δεικτών στην αμερικανική αγορά έφθασε σχεδόν στο 4% σηματοδοτώντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε περίοδο άνω των δύο ετών. Χθες, οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια εγκαινίασαν την εβδομάδα με απώλειες.

Ο Τζέρομ Πάουελ, ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενστερνίζεται τις θέσεις της προκατόχου του. Η Τζάνετ Γέλεν υποστήριζε ότι η Fed θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων. Εντούτοις, όπως παρατηρούν αναλυτές, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων. Οσο θα διευρύνεται η διαφορά στις αποδόσεις 10ετών και 2ετών αμερικανικών ομολόγων, τόσο οι επενδυτές θα δείχνουν πως αναμένουν ακόμα πιο δυναμική ανάπτυξη και αναθέρμανση πληθωρισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή