Νούλαντ: «Γνωρίζαμε από το 2015»

Νούλαντ: «Γνωρίζαμε από το 2015»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηδη από την άνοιξη του 2016 η Βικτόρια Νούλαντ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, ήταν από τους πρώτους που «είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για την προσπάθεια της Ρωσίας να «απαξιώσει τη δημοκρατική διαδικασία» στις ΗΠΑ, στην προεδρική αναμέτρηση της χρονιάς εκείνης. Αυτό αποκάλυψε η ίδια η πρώην αξιωματούχος με συνέντευξη που παραχώρησε στην ενημερωτική ιστοσελίδα Politico.

Οπως ανέφερε η κ. Νούλαντ, στα τέλη του 2015 έμαθε πως οι διακομιστές (servers) της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών είχαν γίνει στόχος διαδικτυακής πειρατείας. Την παραμονή του συνεδρίου των Δημοκρατικών, τα κλεμμένα emails δημοσιοποιήθηκαν από φιλορωσικούς ιστοτόπους, ενώ η παράνομη πρόσβαση επιβεβαιώθηκε αργότερα από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ως ρωσική επιχείρηση.

«Τότε ήταν που φοβηθήκαμε πραγματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νούλαντ. Στη συνέντευξή της, επιβεβαίωσε πως άσκησε πίεση στην κυβέρνηση Ομπάμα ώστε να υπάρξει συντονισμένη δράση απέναντι στην πιθανή ρωσική ανάμειξη, ενώ αναγνώρισε πως η ίδια, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, είχε πληροφορηθεί «κάποια στιγμή στα τέλη του Ιουλίου» για τα σημαντικά ευρήματα του πρώην στελέχους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ γύρω από πιθανές διασυνδέσεις της Ρωσίας με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Βικτόρια Νούλαντ αναφέρθηκε και στον τρόπο που αντέδρασε όταν περιήλθαν σε γνώση της πληροφορίες από μεσάζοντα για τις σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία το καλοκαίρι του 2016. «Αυτό που έκανα ήταν να του πω πως αυτό σχετίζεται με την εσωτερική πολιτική κατάσταση και δεν αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών. Η συμβουλή μου ήταν πως ο ίδιος θα έπρεπε να δώσει τις πληροφορίες του στο FBI ώστε αυτοί να αξιολογήσουν εάν ήταν αξιόπιστες».

Σε άλλο σημείο, η Νούλαντ ασκεί κριτική στη διαχείριση του ζητήματος της ρωσικής ανάμειξης από τον Ομπάμα, δηλώνοντας πως ο τέως πρόεδρος απέτυχε να λάβει «απαντητικά μέτρα, φανερά και μη φανερά, που θα ενίσχυαν το κόστος για τη Ρωσία» και ενδεχομένως να είχαν αποτρέψει μελλοντικές παρεμβάσεις. Σε αυτό συνετέλεσε κατά τη γνώμη της και η καθυστερημένη κινητοποίηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Η Νούλαντ εκτιμά πως ο Ομπάμα δεν κατάφερε να αξιολογήσει σωστά τα δεδομένα ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το ζήτημα της θρυλούμενης εκλογικής παρέμβασης.

Σε μια άλλη συναφή εξέλιξη, ο πρόεδρος Τραμπ εξαπέλυσε πυρά κατά του επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή πληροφοριών της Βουλής Ανταμ Σιφ, κατηγορώντας τον ότι «φεύγει από τις μυστικές συνεδριάσεις της επιτροπής για να διαρρέει παρανόμως απόρρητες πληροφορίες. Πρέπει να τον σταματήσουν!». Την έκρηξη Τραμπ προκάλεσε η επίθεση του Σιφ στους Ρεπουμπλικανούς για τη δημοσιοποίηση απόρρητου υπομνήματος της επιτροπής, το οποίο αναφέρεται σε περιστατικά παρακολουθήσεων ανθρώπων του επιτελείου Τραμπ από το FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη. Ο Σιφ χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση «πολιτικό συμβόλαιο θανάτου» που υποβαθμίζει την έρευνα του ειδικού ανακριτή Μιούλερ και των επιτροπών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή