ΚΟΣΜΟΣ

Ντελίριο εθνικισμού από τον Ερντογάν

HURRIYET, SPUTNIK

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τουρκία

Η Τουρκία «σπατάλησε τους δύο προηγούμενους αιώνες με θυσίες» που της κόστισαν «περίπου πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα» εδαφών της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σήμερα, «οι ίδιες δυνάμεις» που συρρίκνωσαν τους Οθωμανούς πιστεύουν ότι η έκταση της Τουρκίας «είναι πολύ μεγάλη για τους Τούρκους» και θέλουν να την ακρωτηριάσουν εκ νέου.

Στον αντιδυτικό αυτό λίβελλο επιδόθηκε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην Αγκυρα. «Μας πίεσαν τόσο πολύ, που κατάφεραν τελικά να ξυπνήσουν τον κοιμισμένο γίγαντα. Οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο τουρκικός λαός προχωρά σε μια νέα εποχή. Κανένα κράτος και κανείς διεθνής οργανισμός δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει την τουρκική ισχύ», διακήρυξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στη ίδια ομιλία, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις ΗΠΑ να απομακρύνουν τους στρατιώτες τους από τη συριακή πόλη Μαντζίμπ, που ελέγχεται από τους Κούρδους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα επεκτείνουν εκεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους, με στόχο, όπως είπε, «να επιστρέψουν την πόλη στους Αραβες κατοίκους της». Με την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο Μαντζίμπ πρέπει να σχετίζονται οι επικείμενες, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Μακμάστερ στην Αγκυρα. Εν τω μεταξύ, έφτασε χθες στη Ρωσία η σορός του πιλότου Ρομάν Φιλίποφ, που σκοτώθηκε στην ελεγχόμενη από ισλαμιστές αντάρτες περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία. Η μεταφορά έγινε δυνατή χάρη στη μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφεραν ρωσικά μέσα. Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που ανακήρυξε Ηρωα της Ρωσίας τον Φιλίποφ, ο οποίος εγκατέλειψε το αεροπλάνο του, που είχε χτυπηθεί από εχθρικό πύραυλο, συνέχισε να μάχεται με τους ισλαμιστές επί του εδάφους και ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα για να μη συλληφθεί.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ