ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες βλέπει ο ΣΕΒ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αναγκαία προσαρμογή στο δημοσιονομικό πεδίο και οι βασικές ανισορροπίες έχουν πλέον αποκατασταθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σε Eυρωπαίους δημοσιογράφους στο γραφείο της Κομισιόν στην Αθήνα.

Ακόμη, είπε ότι «παρά τις δυσκολίες, ορισμένες μεταρρυθμίσεις –όπως π.χ. στον τομέα της αγοράς εργασίας– έχουν αρχίσει να αποδίδουν».

«Βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο», τόνισε ο κ. Φέσσας και πρόσθεσε: «Μένουν βεβαίως να γίνουν πολλά για να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα προβλήματα που κληροδοτεί η κρίση, αλλά και οι διαρθρωτικές προκλήσεις μετά το τέλος του προγράμματος, είναι πολλά και σημαντικά και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό από κανέναν, ούτε πισωγύρισμα σε πολιτικές του παρελθόντος, που έβλαψαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι οι τρεις βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες εν πολλοίς ευθύνονται για την κρίση, είναι το μεγάλο μέγεθος του κράτους, οι αδύναμοι θεσμοί (όπως π.χ. η αργή απονομή της δικαιοσύνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα απαιτείται διπλάσιος χρόνος από την Ευρώπη για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση στα διοικητικά δικαστήρια) και η υψηλή συμμετοχή της κατανάλωσης στο ΑΕΠ.

Τέλος, επεσήμανε τα πρόσθετα προβλήματα «που μας κληροδότησε η αναποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής», όπως είναι η υπερφορολόγηση ιδιαίτερα στην εργασία, το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), η ανεπαρκής εθνική αποταμίευση και η συνακόλουθη μείωση των επενδύσεων.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ