Η πτώση που δεν εξελίχθηκε σε κατάρρευση

Η πτώση που δεν εξελίχθηκε σε κατάρρευση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ισχυρά θεμέλια της αμερικανικής οικονομίας ενισχύουν την πεποίθηση ότι η διόρθωση των αγορών δεν θα εξελιχθεί σε πτωτική αγορά. Αυτό είναι το συμπέρασμα των στρατηγικών αναλυτών και άλλων οικονομικών παρατηρητών που εξέτασαν τις παραμέτρους πίσω από την πτώση του αμερικανικού δείκτη S&P 500 κατά 10% και άνω. Αυτό που φοβούνταν όλοι ήταν μια υποχώρηση του δείκτη S&P 500 κατά 20%, μια εξέλιξη που θα επιβεβαίωνε την ύπαρξη πτωτικής αγοράς.

Δεν υπήρξε καμία αμφιβολία για τη διόρθωση του δείκτη S&P 500, αφού σημείωσε απώλειες 10,2% από το ρεκόρ ανόδου που είχε καταγραφεί στις 26 Ιανουαρίου μέχρι και την περασμένη Πέμπτη. Εκτοτε, δηλαδή στις συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας, οι χρηματιστηριακοί δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατέγραψαν τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2016. Από το κλείσιμο της Δευτέρας, η πτώση του δείκτη S&P 500 μετριάστηκε από το 10,2% στο 7,6%.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μιας εκ νέου υποχώρησης των τιμών των μετοχών. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση της οικονομίας είναι ισχυρή και έτσι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια πτωτική αγορά. «Δεν είναι δυνατόν να διακρίνει κανείς τα χαρακτηριστικά μιας πτωτικής αγοράς όταν η οικονομία είναι τόσο ισχυρή», δηλώνει ο Ράιαν Ντέτρικ, στρατηγικός αναλυτής στην LPL Financial στη Νότια Καρολίνα. «Σπάνια υπάρχει πτωτική αγορά όταν η οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση», προσθέτει ο ίδιος. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, η Goldman Sachs διαπίστωσε πως ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει έντεκα φορές κατά 10% από το 1976, χωρίς να βρίσκεται η αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Μόνο μια φορά, το 1987, η Wall Street «παγιδεύτηκε» σε πτωτική αγορά.

Μια πτωτική αγορά θα σηματοδοτούνταν μόνον εάν ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κάτω από τις 2.300 μονάδες αντί περίπου των 2.660 μονάδων που ισχύουν σήμερα. Το παρελθόν μας διδάσκει πως για να υπάρξει τόσο μεγάλη πτώση θα πρέπει να έχει προκληθεί ύφεση στην οικονομία. Αν και μια ύφεση μπορεί να προεξοφληθεί από τις αγορές, τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία είναι ισχυρά. Παραδείγματος χάριν, τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών που συνθέτουν τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν κατά 18,8% το 2018 αντί του 12% που είχε προβλεφθεί στις αρχές του έτους, σύμφωνα με την Thomson Reuters. «Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, αλλά είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να παρασυρθεί η οικονομία σε ύφεση όταν είναι τόσο υψηλές οι προβλέψεις για την αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών», σχολιάζει ο κ. Ντέτρικ.

Μια άλλη ένδειξη είναι η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου, επισημαίνει ο Τζέφρεϊ Κλέιντοπ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Charles Schwab στη Βοστώνη. Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου και του 3μηνου γραμματίου βρίσκεται σήμερα στις 128 μονάδες βάσης από τις 102 μ.β. που ίσχυαν στα τέλη του 2017. Οι επενδυτές θεωρούν ότι η αύξηση του διαφοράς αυτής είναι σημάδι ισχύος της οικονομίας, ενώ το αντίθετο είναι ένδειξη ύφεσης. Μάλιστα, η μεγάλη ρευστοποίηση θέσεων στα χρηματιστήρια –χρειάστηκαν μόνον 13 συνεδριάσεις για να καταγραφούν απώλειες 10% από το ρεκόρ ανόδου– μπορεί να σηματοδοτεί ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη των αγορών. «Οταν η διόρθωση των χρηματιστηρίων είναι σύντομη, τότε η ανάκαμψη είναι εξίσου άμεση», επιβεβαιώνει ο Σαμ Στόβαλ, στέλεχος της CFRA Research στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή